- Nadde
Velvet mousse-tårta

En supergod moussetårta med mintchokladmousse och karamellmousse på en saftig chokladbotten. Tårtan är sprayad med en velvetspray som består av kakaofett. Dekorationerna är gjorda på sugarpaste.
Svårighetsgrad (medel)
Ingredienser - Chokladkaka
3 cups mjöl (384 g)
3 cups socker (384 g)
1 1/2 cups kakao (127 g)
1 msk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 stora ägg
1 1/2 cup, ta bort 1 msk och tillsätt vitvinsvinäger (buttermilk) (367 g)
1 1/2 cup hett vatten (352 ml)
1/2 cup solrosolja (112 g)
2 tsk vaniljpulver eller extrakt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt
Tillsätt ägg, buttermilk, hett vatten, olja och vanilj
Rör om tills allt är blandat
Häll i smeten i en avlång form
Baka i cirka 15 minuter, kolla med en sticka efter 10
Tryck ut kakan med en form som är lika stor som silikonformen
Ingredienser - Karamellmousse
80 g socker
40 g äggulor
100 g grädde
120 g marabou mjölkchoklad
3 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten
1 msk vatten
200 g vispad grädde
1 tsk vanilj
Gör så här
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med 2 msk kallt vatten
Smält chokladen och ställ åt sidan
Vispa upp 200 g grädde och ställ åt sidan
Häll sockret i en stekpanna på medelhög värme. Sockret ska smälta helt
När sockret börjar bli brunt värmer du 100 g grädde
När sockret har smält häller du i den varma grädden och rör om under tiden
I en separat skål tempererar du äggulorna genom att tillsätta lite av karamellen och vispa under tiden
Häll sedan i äggblandningen med resten av karamellen i en kastrull, se till att hela tiden röra om
När den har nått upp till 85 grader tar du bort kastrullen från spisen, och tillsätter gelatinet. Krama först ur vattnet om du använder gelatinblad
Blanda i chokladen och rör om
Vänd i lite i taget av den vispade grädden och tillsätt vaniljen
Fyll silikonformen och ställ in i frysen
Ingredienser - mintchokladmousse
2 gelatinblad
200 g hackad choklad av valfri sort, jag tog marabou
2 dl grädde
Mintextrakt
Gör så här - mintchokladmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Under tiden gelatinbladen ligger i vatten, blanda grädde, mintextrakt och den hackade chokladen i en kastrull
Rör om tills allt har smält på låg värme. Det får absolut inte koka!
När allt har smält kramar du ur gelatinbladen och lägger i kastrullen, ta bort från plattan och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och låt kallna
Lägg in skålen i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten