• Nadde

Velvet mousse-tårta



En supergod moussetårta med mintchokladmousse och karamellmousse på en saftig chokladbotten. Tårtan är sprayad med en velvetspray som består av kakaofett. Dekorationerna är gjorda på sugarpaste.


Svårighetsgrad (medel)


Ingredienser - Chokladkaka

  • 3 cups mjöl (384 g)

  • 3 cups socker (384 g)

  • 1 1/2 cups kakao (127 g)

  • 1 msk bikarbonat

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt

  • 4 stora ägg

  • 1 1/2 cup, ta bort 1 msk och tillsätt vitvinsvinäger (buttermilk) (367 g)

  • 1 1/2 cup hett vatten (352 ml)

  • 1/2 cup solrosolja (112 g)

  • 2 tsk vaniljpulver eller extrakt


Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader

  • Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt

  • Tillsätt ägg, buttermilk, hett vatten, olja och vanilj

  • Rör om tills allt är blandat

  • Häll i smeten i en avlång form

  • Baka i cirka 15 minuter, kolla med en sticka efter 10

  • Tryck ut kakan med en form som är lika stor som silikonformen


Ingredienser - Karamellmousse

  • ​80 g socker

  • 40 g äggulor

  • 100 g grädde

  • 120 g marabou mjölkchoklad

  • 3 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten

  • 1 msk vatten

  • 200 g vispad grädde

  • 1 tsk vanilj


Gör så här

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med 2 msk kallt vatten

  • Smält chokladen och ställ åt sidan

  • Vispa upp 200 g grädde och ställ åt sidan

  • Häll sockret i en stekpanna på medelhög värme. Sockret ska smälta helt

  • När sockret börjar bli brunt värmer du 100 g grädde

  • När sockret har smält häller du i den varma grädden och rör om under tiden

  • I en separat skål tempererar du äggulorna genom att tillsätta lite av karamellen och vispa under tiden

  • Häll sedan i äggblandningen med resten av karamellen i en kastrull, se till att hela tiden röra om

  • När den har nått upp till 85 grader tar du bort kastrullen från spisen, och tillsätter gelatinet. Krama först ur vattnet om du använder gelatinblad

  • Blanda i chokladen och rör om

  • Vänd i lite i taget av den vispade grädden och tillsätt vaniljen

  • Fyll silikonformen och ställ in i frysen


Ingredienser - mintchokladmousse

  • 2 gelatinblad

  • 200 g hackad choklad av valfri sort, jag tog marabou

  • 2 dl grädde

  • Mintextrakt


Gör så här - mintchokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten

  • Under tiden gelatinbladen ligger i vatten, blanda grädde, mintextrakt och den hackade chokladen i en kastrull

  • Rör om tills allt har smält på låg värme. Det får absolut inte koka!

  • När allt har smält kramar du ur gelatinbladen och lägger i kastrullen, ta bort från plattan och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och låt kallna

  • Lägg in skålen i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten











14 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com