• Nadde

Studentbakelser

Uppdaterad: jul 31

Bakelser i form av en studentmössa. De är fyllda med jordgubbsmousse, vit chokladmousse, jordgubbssylt, på en vaniljbotten. Den är sedan täckt med en mirror glaze och dekorerad med sugarpaste.


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - Tårtbotten

  • 8 msk (113 g) rumsvarmt smör

  • 1/2 cup (100 g) solrosolja

  • 2 cups (400 g) socker

  • 5 stora ägg (rumsvarma)

  • 2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)

  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver

  • 1 cup (245 g) rumsvarm mjölk


Gör så här - Tårtbotten

  • Observera att detta ger mycket smet och denna kan gärna halveras

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader

  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig

  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt

  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen

  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken

  • Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg

  • Sikta därefter ner bakpulvret

  • Häll upp smeten i en smörad stor ugnsform. Botten ska bli tunn

  • Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min

  • Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg


Ingredienser - jordgubbssylt

  • 1 kg jordgubbar

  • 750 g syltsocker


Gör så här - jordgubbssylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård


Ingredienser - jordgubbsmousse

  • 2 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 jordgubbssylt

Gör så här - jordgubbsmousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner jordgubbssylten


Ingredienser - Vit chokladmousse

  • 200 g vit choklad

  • 3 dl grädde

  • 2 gelatinblad

  • 1 tsk vaniljpulver


Gör så här - Vit chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Finhacka chokladen, blanda med grädden och vaniljen

  • Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om. När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden.Rör om tills allt har smält.

  • Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar. Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet

  • Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den


Sätt ihop bakelsen

  • Fyll silikonformar med ett lager jordgubbsmousse

  • I detta lager gör du en liten grop och fyller med sylt, ta inte för mycket. Vill du göra det extra snyggt och proffsigt kan du använda en mindre rund silikonform och frysa små kulor av sylten och stoppa en kula i mitten av moussen

  • Täck sylten med lite mer jordgubbsmousse, fyll bara till halva formen

  • Ställ i frysen i 30 min

  • Fyll resten av formen med vit chokladmousse

  • Ställ in i frysen i minst 6 h

Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Vit pulverfärg

  • Extrakt av valfri smak


Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten



1 visning

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com