- Nadde
Studentbakelser
Uppdaterad: 31 jul 2020
Bakelser i form av en studentmössa. De är fyllda med jordgubbsmousse, vit chokladmousse, jordgubbssylt, på en vaniljbotten. Den är sedan täckt med en mirror glaze och dekorerad med sugarpaste.

Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser - Tårtbotten
8 msk (113 g) rumsvarmt smör
1/2 cup (100 g) solrosolja
2 cups (400 g) socker
5 stora ägg (rumsvarma)
2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
1 cup (245 g) rumsvarm mjölk
Gör så här - Tårtbotten
Observera att detta ger mycket smet och denna kan gärna halveras
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig
Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt
Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen
När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken
Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg
Sikta därefter ner bakpulvret
Häll upp smeten i en smörad stor ugnsform. Botten ska bli tunn
Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min
Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg
Ingredienser - jordgubbssylt
1 kg jordgubbar
750 g syltsocker
Gör så här - jordgubbssylt
Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård
Ingredienser - jordgubbsmousse
2 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 florsocker
170 g cream cheese
140 jordgubbssylt
Gör så här - jordgubbsmousse
I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner jordgubbssylten
Ingredienser - Vit chokladmousse
200 g vit choklad
3 dl grädde
2 gelatinblad
1 tsk vaniljpulver
Gör så här - Vit chokladmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka chokladen, blanda med grädden och vaniljen
Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om. När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden.Rör om tills allt har smält.
Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar. Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet
Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den
Sätt ihop bakelsen
Fyll silikonformar med ett lager jordgubbsmousse
I detta lager gör du en liten grop och fyller med sylt, ta inte för mycket. Vill du göra det extra snyggt och proffsigt kan du använda en mindre rund silikonform och frysa små kulor av sylten och stoppa en kula i mitten av moussen
Täck sylten med lite mer jordgubbsmousse, fyll bara till halva formen
Ställ i frysen i 30 min
Fyll resten av formen med vit chokladmousse
Ställ in i frysen i minst 6 h
Ingredienser - Mirror glaze
150 g vatten
300 g strösocker
300 g glykos
200 g sötad kondenserad mjölk
21 g gelatinpulver + 4 msk vatten
330 g vit hackad choklad
Vit pulverfärg
Extrakt av valfri smak
Gör så här - mirror glaze
Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan
Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan
I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader
Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält
Häll i den kondenserade mjölken och rör om
Häll allt över chokladen, blanda i färgen
Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft
Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna
Låt den kallna till 32/34 grader
Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen
När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem
Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen
Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt
Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten