• Nadde

Rymdtårta

Uppdaterad: maj 12

Svårighetsgrad (svår)

Ingredienser - Tårtbotten

  • 8 msk (113 g) rumsvarmt smör

  • 1/2 cup (100 g) solrosolja

  • 2 cups (400 g) socker

  • 5 stora ägg (rumsvarma)

  • 2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)

  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver

  • 1 cup (245 g) rumsvarm mjölk


Gör så här - Tårtbotten


  • För en tårta gör man 4 bottnar

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader

  • Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta

  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig

  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt

  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen

  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken

  • Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg

  • Sikta därefter ner bakpulvret

  • Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten

  • Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min

  • Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg


Ingredienser - citronsirap

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl vatten

  • Rivet citronskal från 2 citroner


Gör så här - citronsirap

  • Koka i ett par minuter tills sockret har löst upp sig och det är lite tjockare


Ingredienser - blåbärssylt

  • 1 kg blåbär

  • 750 g syltsocker


Gör så här - blåbärssylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård

Ingredienser - blåbärsmousse

  • 3 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 g florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 g blåbärssylt


Gör så här - blåbärsmousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner blåbärssylten


Ingredienser - drottningsylt

  • 300 g blåbär

  • 300 g hallon

  • 300 g björnbär

  • 750 g syltsocker


Gör så här - drottningsylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård


Ingredienser - lemoncurd


  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)


Gör så här - lemoncurd


  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h


Ingredienser - citronmousse

  • 3 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 g florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 g lemoncurd


Gör så här - citronmousse

  • I en skål blandar du citronsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner lemoncurd


Ingredienser - smörkräm

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk

  • 1 paket smör

  • 2 tsk vaniljpulver


Gör så här - smörkräm

  • Se till att alla ingredienser är rumsvarma

  • vispa allt i cirka 30 minuter. Detta är viktigt eftersom det annars gulnar efter en stund i kylskåpet, då blir det som att äta hårt smör istället


Om du är nyfiken på hur jag bygger upp en sån här tårta för att få den stabil, kan du se nedanstående klipp







36 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com