- Nadde
Rymdtårta
Uppdaterad: 12 maj 2020

Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser - Tårtbotten
8 msk (113 g) rumsvarmt smör
1/2 cup (100 g) solrosolja
2 cups (400 g) socker
5 stora ägg (rumsvarma)
2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
1 cup (245 g) rumsvarm mjölk
Gör så här - Tårtbotten
För en tårta gör man 4 bottnar
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta
Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig
Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt
Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen
När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken
Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg
Sikta därefter ner bakpulvret
Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten
Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min
Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg
Ingredienser - citronsirap
1 dl strösocker
1 dl vatten
Rivet citronskal från 2 citroner
Gör så här - citronsirap
Koka i ett par minuter tills sockret har löst upp sig och det är lite tjockare
Ingredienser - blåbärssylt
1 kg blåbär
750 g syltsocker
Gör så här - blåbärssylt
Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård
Ingredienser - blåbärsmousse
3 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 g florsocker
170 g cream cheese
140 g blåbärssylt
Gör så här - blåbärsmousse
I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner blåbärssylten
Ingredienser - drottningsylt
300 g blåbär
300 g hallon
300 g björnbär
750 g syltsocker
Gör så här - drottningsylt
Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård
Ingredienser - lemoncurd
Rivet skal från 2 ekologiska citroner
5 äggulor + 2 hela ägg
110 g socker
110 ml citronsaft
60 g kallt smör (tärnat i små bitar)
Gör så här - lemoncurd
Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)
Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)
När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h
Ingredienser - citronmousse
3 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 g florsocker
170 g cream cheese
140 g lemoncurd
Gör så här - citronmousse
I en skål blandar du citronsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner lemoncurd
Ingredienser - smörkräm
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 paket smör
2 tsk vaniljpulver
Gör så här - smörkräm
Se till att alla ingredienser är rumsvarma
vispa allt i cirka 30 minuter. Detta är viktigt eftersom det annars gulnar efter en stund i kylskåpet, då blir det som att äta hårt smör istället
Om du är nyfiken på hur jag bygger upp en sån här tårta för att få den stabil, kan du se nedanstående klipp