- Nadde
Pumpapaj

En supergod, krämig och kryddig höstpaj som är lagom söt.
Svårighetsgrad (lätt)
Gör så här - Pumpapuré
Sätt ugnen på 200 grader
Ta en halv butternutpumpa och tärna i små bitar
Ta en ugnsform och lägg i bakplåtspapper, fördela pumpan över formen
Klä in formen i folié
Tillaga i cirka 40 min, känn efter emellanåt om pumpan är mjuk. Observera att den endast ska bli mjuk, inte få färg
När pumpan har kallnat mixar du den till en fin puré
Ingredienser - Pajskal
8 msk osaltat smör (smält)
1 msk solrosolja eller rapsolja
1 msk socker
1/4 tsk salt
1 1/3 cups (3 dl + 1 msk) mjöl
Gör så här - Pajskal
Börja med att smälta smöret, ställ sedan åt sidan
Blanda olja, socker, salt och mjöl och därefter smöret
Jobba ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm), se till att den når upp en bit på kanten
Ställ in formen i kylskåpet i 30 min
Ingredienser - Fyllning
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk nejlika
2 stora ägg
425 g pumpapuré
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
Gör så här - Fyllning
Sätt ugnen på 175 grader
Ställ in en ugnsform
Blanda alla ingredienser i en skål och häll upp i pajformen
Ställ pajformen på ugnsformen
Ta ut pajen efter 50 min, den kommer fortfarande att vara lite lös i mitten, men det stelnar efter en stund
Låt kallna i 2 timmar
Servera med grädde eller gör ett vackert mönster med en glasyr
Dekorera
Blanda lite apelsinsaft med florsocker, ta lite vätska i taget. Glasyren får inte vara för lös, den ska gärna vara lite tjock. Ta lite glasyr åt sidan och färga svart, det räcker att färga 2 msk glasyr
Bred ut glasyren på pajen, den måste vara helt kall först
Ta den svarta glasyren i en spritspåse med en liten rund tyll
Gör cirklar och dra sedan inifrån och ut med en tandpetare. Jag gjorde mönstret åt andra hållet genom att börja utifrån och in Klippet nedan visar hur man gör mönstret
