- Nadde
Praliner

Supergoda praliner med chokladfyllning
Svårighetsgrad (medium)
Ingredienser - Skal
300 g choklad. Det ska knäppa när man bryter chokladen, så ta en lite högre kakaohalt. Jag använder 70%)
Ingredienser - Fyllning (ganache)
2 cups (4.7 dl) ljus choklad av valfri sort
1 cup (2.3 dl) grädde (40% fett)
1 matsked smör (och nej margarin är inget alternativ)
Gör så här - Skalet
Alternativ 1
Hacka all choklad och lägg 100 g av 300 åt sidan
Här måste man temperera chokladen. Det är viktigt för att den ska bli glansig och hålla när du tar ut pralinerna ur formarna. Det är inte så svårt som det låter. Jag brukar göra det lätt för mig, du behöver inte krångla med någon termometer.
Bara följ denna regel: I det här receptet har vi 300 g choklad, smält 200 g över ett vattenbad och rör försiktigt om tills allt är helt smält
Ta sedan bort skålen från vattenbadet och tillsätt de 100 g och rör om tills allt är smält. Genom att tillsätta den kalla chokladen får du ner temperaturen
Ta silikonformen för praliner och häll över chokladen tills den täcker formen helt, vänta några sekunder och vänd sedan upp och ner på formen så den rinner tillbaka i skålen
När den har runnit av lite och du har fått ett tunt skal i formen, med plats för fyllningen senare, ställer du ner den och skrapar sedan bort överflödet. Man vill ju bara ha ut själva figuren sen, inte ett skal som täcker hela formen
Låt allt stelna i rumstemperatur
När skalet har stelnat helt, tar du din ganache och spritsar i fyllningen i formen. Jag vet att det är gott med mycket fyllning, men överdriv inte ;) du ska kunna lägga ett lager choklad över. Fyllningen ska inte sticka ut från formen!
Måste man spritsa? Svar ja, du kan inte smeta i det med en sked, det blir ojämnt och kladdigt och du kommer aldrig att kunna täcka över detta på ett snyggt sätt
Stoppa in i kylskåpet i en halvtimme
Värm sedan upp chokladen igen, du behöver absolut inte slänga det du använde förut. Låt allt smälta, ta bort från vattenbadet och tillsätt sedan lite kall choklad tills allt är smält.Häll över formen igen, vänta ett par sekunder och skrapa sedan bort överflödet
Ställ försiktigt in den i kylskåpet
När du ska ta ut pralinerna vänder du på pralinformen så undersidan ligger neråt, och tryck ut dem försiktigt
Lägg pralinerna i en plåtburk och lägg in den i kylskåpet.
Alternativ 2
Om du gärna vill ha koll på temperaturen och temperera på det “rätta” sättet kan du smälta 200 g, spara 100 g
När chokladen är uppe i cirka 48-50 grader tar du bort den från vattenbadet, tillsätter 100 g och rör om försiktigt till den är nere i 27-28 grader
Sätt sedan tillbaka skålen över vattenbadet till chokladen är uppe i 31-32 grader
Gör så här - Fyllning
Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål
Värm upp grädden, den ska nästan koka. Det innebär att du ska ta bort kastrullen från värmen precis innan den gör det
Häll grädden över chokladen och rör om tills allt är smält.
Tips
Det finns en simpel regel när man gör ganache, för varje cup grädde dubblar du chokladmängden. Alltså till en cup grädde ska du ha 2 cups choklad. Tar du 2 cup grädde bör du ta 4 cups choklad. Lätt va?!
Hur mycket motsvarar då en cup i dl? 1 cup=2.3 dl ungefär. Det finns massor med översättningstabeller.
Dekorera
Det behöver inte vara krångligt, ta bara lite ätbart glitter och pensla på pralinerna!