• Nadde

Praliner


Supergoda praliner med chokladfyllning


Svårighetsgrad (medium)


Ingredienser - Skal

  • 300 g choklad. Det ska knäppa när man bryter chokladen, så ta en lite högre kakaohalt. Jag använder 70%)

Ingredienser - Fyllning (ganache)

  • 2 cups (4.7 dl) ljus choklad av valfri sort

  • 1 cup (2.3 dl) grädde (40% fett)

  • 1 matsked smör (och nej margarin är inget alternativ)

Gör så här - Skalet

Alternativ 1

  • Hacka all choklad och lägg 100 g av 300 åt sidan

  • Här måste man temperera chokladen. Det är viktigt för att den ska bli glansig och hålla när du tar ut pralinerna ur formarna. Det är inte så svårt som det låter. Jag brukar göra det lätt för mig, du behöver inte krångla med någon termometer.

  • Bara följ denna regel: I det här receptet har vi 300 g choklad, smält 200 g över ett vattenbad och rör försiktigt om tills allt är helt smält

  • Ta sedan bort skålen från vattenbadet och tillsätt de 100 g och rör om tills allt är smält. Genom att tillsätta den kalla chokladen får du ner temperaturen

  • Ta silikonformen för praliner och häll över chokladen tills den täcker formen helt, vänta några sekunder och vänd sedan upp och ner på formen så den rinner tillbaka i skålen

  • När den har runnit av lite och du har fått ett tunt skal i formen, med plats för fyllningen senare, ställer du ner den och skrapar sedan bort överflödet. Man vill ju bara ha ut själva figuren sen, inte ett skal som täcker hela formen

  • Låt allt stelna i rumstemperatur

  • När skalet har stelnat helt, tar du din ganache och spritsar i fyllningen i formen. Jag vet att det är gott med mycket fyllning, men överdriv inte ;) du ska kunna lägga ett lager choklad över. Fyllningen ska inte sticka ut från formen!

  • Måste man spritsa? Svar ja, du kan inte smeta i det med en sked, det blir ojämnt och kladdigt och du kommer aldrig att kunna täcka över detta på ett snyggt sätt

  • Stoppa in i kylskåpet i en halvtimme

  • Värm sedan upp chokladen igen, du behöver absolut inte slänga det du använde förut. Låt allt smälta, ta bort från vattenbadet och tillsätt sedan lite kall choklad tills allt är smält.Häll över formen igen, vänta ett par sekunder och skrapa sedan bort överflödet

  • Ställ försiktigt in den i kylskåpet

  • När du ska ta ut pralinerna vänder du på pralinformen så undersidan ligger neråt, och tryck ut dem försiktigt

  • Lägg pralinerna i en plåtburk och lägg in den i kylskåpet.

Alternativ 2

  • Om du gärna vill ha koll på temperaturen och temperera på det “rätta” sättet kan du smälta 200 g, spara 100 g

  • När chokladen är uppe i cirka 48-50 grader tar du bort den från vattenbadet, tillsätter 100 g och rör om försiktigt till den är nere i 27-28 grader

  • Sätt sedan tillbaka skålen över vattenbadet till chokladen är uppe i 31-32 grader

Gör så här - Fyllning

  • Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål

  • Värm upp grädden, den ska nästan koka. Det innebär att du ska ta bort kastrullen från värmen precis innan den gör det

  • Häll grädden över chokladen och rör om tills allt är smält.

Tips

Det finns en simpel regel när man gör ganache, för varje cup grädde dubblar du chokladmängden. Alltså till en cup grädde ska du ha 2 cups choklad. Tar du 2 cup grädde bör du ta 4 cups choklad. Lätt va?!

Hur mycket motsvarar då en cup i dl? 1 cup=2.3 dl ungefär. Det finns massor med översättningstabeller.


Dekorera

Det behöver inte vara krångligt, ta bara lite ätbart glitter och pensla på pralinerna!

1 visning

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com