• Nadde

Pistage, Citron & Jordgubbsdessert

En riktigt somrig dessert. Denna desert består av en citronmousse med citroncurd i mitten, som är doppad i vit choklad och hackad pistage, på en pistagebotten. Bredvid ligger pistagemousse och jordgubbsmousse med jordgubbssylt.

Svårighetsgrad (medel)


Ingredienser - pistagebotten

  • 260 g skalade pistagenötter

  • 250 g cake flour. För att få det ta ut 2 msk vetemjöl och tillsätt 2 msk maizena

  • 2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk bikarbonat

  • 1 tsk salt

  • 170 g rumsvarmt smör

  • 350 g socker

  • 5 stora äggvitor

  • 120 g rumsvarm yoghurt

  • 2 tsk vaniljextrakt

  • 1 tsk pistage-extrakt (går att hoppa över om du ej har)

  • 240 ml rumsvarm mjölk


Gör så här - pistagebotten

  • Finhacka pistagenötterna

  • Blanda pistagenötterna med mjölet, maizenan, bakpulver och bikarbonat

  • Ställ åt sidan

  • Vispa smör och socker krämigt

  • Tillsätt en äggvita i taget och vispa i cirka 2 min

  • Tillsätt yoghurten och extrakterna

  • Rör ner de torra ingredienserna och varva med mjölken

  • Baka i 175 grader i cirka 20 minuter (beror på hur tjock du gör den)



Ingredienser - lemoncurd

  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)

Gör så här - lemoncurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h



Ingredienser - citronmousse

  • 1 1/2 gelatinblad

  • 330 g vispgrädde

  • 75 g citronsaft

  • 90 g vit choklad

  • Citronskal från 1 citron


Gör så här - citronmousse

  • Lägg gelatinet i kallt vatten

  • Finhacka chokladen

  • Ta halva grädden och värm upp precis till det börjar koka

  • Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg i en skål tillsammans med chokladen

  • Häll sakta över dem varma grädden i skålen, medan du rör om

  • Allt ska ha smält riktigt

  • Häll sedan över den kalla grädden och citronsaften

  • Lägg plast över skålen och ställ i kylskåpet i minst 12 timmar

  • Vispa moussen efter minst 12 timmar

  • Fyll en silikonform med moussen och gör en skåra för lemoncurden i mitten och täck med mousse över

  • När den har stått i frysen ett par timmar, smält då choklad och blanda med hackad pistage och häll över


Ingredienser - pistagemousse

  • 6 g socker

  • 80 g röd mjölk

  • 24 g äggula

  • 2.5 g gelatinblad

  • 95 g hackad vit choklad

  • 45 g pistagepaste

  • 170 vispgrädde



Gör så här - pistagemousse

  • Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten

  • Vispa äggulorna med pistagepasten och sockret

  • Koka mjölken

  • Vispa sedan försiktigt ner mjölken

  • Rör sedan om över medelhög värme på spisen

  • Den ska nå 82 grader

  • Ta sedan bort från spisen

  • Krama ur vattnet från gelatinet och lägg i kastrullen

  • Tillsätt också chokladen

  • Rör om allt tills det har smält riktigt

  • Låt kallna

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör först ner cirka en tredjedel av grädden i pistageblandningen

  • Häll sedan i allt med resten av grädden och rör försiktigt

  • Häll upp i en silikonform och stoppa i frysen



Ingredienser - jordgubbssylt

  • 250 g jordgubbar

  • 2 dl syltsocker


Gör så här - jordgubbssylt

  • Blanda jordgubbar och socker i en kastrull och koka upp tills det tjocknar


Ingredienser jordgubbmousse


  • 3 gleatinblad

  • 60 g (1/2 cup jordgubbspuré)

  • 60 g (1/2 cup) rumsvarm mascarpone

  • 52 g (1/4 cup) socker

  • 180 g (3/4 cup) vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt

Gör så här - jordgubbmousse

  • Rör ihop den rumsvarma mascarponen med socker

  • Ställ åt sidan

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Låt stå tills de blir mjuka

  • Värm upp purén

  • När purén är varm ta bort den från spisen

  • Krama ur gelatinbladen

  • Rör ner gelatinet med den varma purén

  • När purén blir rumsvarm blanda med mascarponeblandningen

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör ner grädden med resten

  • Fyll silikonformar och stoppa i frysen, glöm inte att lägga sylten i mitten av moussen

22 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com