- Nadde
Pecanpaj
Detta är en paj som består av en härlig chokladganache på mörk choklad. Konsistensen på denna är lite som fudge. Ovanpå är det en lite seg, men mjuk karamell, toppad med pecannötter. Pajdegen är krispig och lätt att ta ut ur formen.

Svårighetsgrad (medel)
Ingredienser - Pajdeg
192 g (1 1/2 cup) vetemjöl
35 g (1/3 cup) florsocker
113 g (1/2 cup) kallt normalsaltat smör
1 stor äggula
2 tsk grädde
1/2 tsk vaniljextrakt
Gör så här
Blanda vetemjöl och florsocker
Tillsätt kuber av det kalla smöret och blanda tills du får en smulig konsistens
Tillsätt äggulan grädden och vaniljextrakten och blanda tills du får en deg. Överarbeta inte degen.
Klä in den i plast och ställ in i kylskåpet en timme
Kavla ut och lägg degen i formen
Baka i 190 grader i cirka 20 minuter (beror alltid på ugnen, så kolla gärna efter 15)
Ingredienser - Chokladganache
2 dl mörk choklad
1 dl grädde
Gör så här
Hacka chokladen
Värm upp grädden så den nästan kokar
Häll över chokladen, låt stå ett par sekunder och rör sedan försiktigt om
Om det inte smälter riktigt, så stoppa in i mikron ett par sekunder åt gången
Häll upp i pajskalet och in i kylen
Ingredienser - Karamell
198 g socker (1 cup)
3 msk vatten
85 g vit sirap (1/4 cup)
120 g grädde (1/2 cup)
57 g smör (1 stick)
1 msk whiskey eller vaniljextrakt (går att byta mot annan vätska också)
Gör så här
Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull.
Rör om under medelvärme tills allt har smält, koka sedan i en minut med lock.
Ta sedan en godistermometer och koka tills den når 160 grader.
Ta bort från plattan.
Blanda nu i lite av smöret åt gången, och därefter grädden (det kommer att bubbla på rejält så var försiktig och ta därför lite åt gången).
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka tills den når 115 grader.
Ta nu bort den från plattan
Låt kallna ett par minuter, men akta så den inte hinner bli för tjock. Då kommer du ej kunna hälla upp den i pajskalet.