• Nadde

Passion, blåbär, jordgubb & rabarbermousse

En riktigt fräsch sommarmoussetårta på en citron och blåbärskaka. Superfräscht och supergott!


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - blåbärs och citronkaka

  • 380g (2 cups) strösocker

  • 118 ml (½ cup) olja

  • 3 stora ägg

  • Citronskal från 2 citroner

  • 1 tsk citron, blåbär eller vaniljextrakt

  • 118 ml) (½ cup) yoghurt

  • 350 g (2 ½ cups) vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 236 ml (1 cup) mjölk

  • 59 ml (1/4 cup) citronsaft

  • 2 dl färska blåbär


Gör så här - blåbärs och citronkaka

  • Blanda strösocker, olja och ägg, vispa till smeten blir nästan vit

  • Tillsätt citronskal, extrakt och yoghurt

  • Blanda de torra ingredienserna i en separat skål

  • Varva sedan de torra ingredienserna med mjölken i smeten

  • Baka i en avlång form på 175 grader i cirka 20 minuter, känn med en sticka. Baktiden beror på hur tjock kakan är och ugnen


Ingredienser - blåbärsmousse

  • 250 g blåbär

  • 2 dl syltsocker


  • 3 gleatinblad

  • 60 g (1/2 cup blåbärspuré)

  • 60 g (1/2 cup) rumsvarm mascarpone

  • 52 g (1/4 cup) socker

  • 180 g (3/4 cup) vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt


Gör så här - blåbärsmousse

  • Rör ihop den rumsvarma mascarponen med socker

  • Ställ åt sidan

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Låt stå tills de blir mjuka

  • Värm upp purén

  • När purén är varm ta bort den från spisen

  • Krama ur gelatinbladen

  • Rör ner gelatinet med den varma purén

  • När purén blir rumsvarm blanda med mascarponeblandningen

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör ner grädden med resten


Ingredienser - jordgubbsmousse

  • 250 g jordgubbar

  • 2 dl syltsocker


  • 3 gleatinblad

  • 60 g (1/2 cup jordgubbspuré)

  • 60 g (1/2 cup) rumsvarm mascarpone

  • 52 g (1/4 cup) socker

  • 180 g (3/4 cup) vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt


Gör så här - jordgubbmousse

  • Rör ihop den rumsvarma mascarponen med socker

  • Ställ åt sidan

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Låt stå tills de blir mjuka

  • Värm upp purén

  • När purén är varm ta bort den från spisen

  • Krama ur gelatinbladen

  • Rör ner gelatinet med den varma purén

  • När purén blir rumsvarm blanda med mascarponeblandningen

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör ner grädden med resten


Ingredienser - rabarbermousse

  • 250 g rabarber

  • 2 dl syltsocker


  • 3 gleatinblad

  • 60 g (1/2 cup rabarberpuré)

  • 60 g (1/2 cup) rumsvarm mascarpone

  • 52 g (1/4 cup) socker

  • 180 g (3/4 cup) vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt


Gör så här - rabarbermousse

  • Rör ihop den rumsvarma mascarponen med socker

  • Ställ åt sidan

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Låt stå tills de blir mjuka

  • Värm upp purén

  • När purén är varm ta bort den från spisen

  • Krama ur gelatinbladen

  • Rör ner gelatinet med den varma purén

  • När purén blir rumsvarm blanda med mascarponeblandningen

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör ner grädden med resten


Ingredienser - passionsfruktscurd

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml passionsfrukt (silad)

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)

  • Passionsfruktsextrakt (valfritt)


Gör så här - passionsfruktscurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h


Sätt ihop desserten

  • Allt detta är gjort i en silikonform.

  • Börja med en av mousserna, stoppa formen i frysen i 1 timme och gör sedan nästa och fyll formen med.

  • För mittenlagret med passionsfruktscurden gjorde jag en liten gång i mitten av moussen efter den hade stått i frysen en halvtimme och blivit fastare men ej fryst, till att spritsa i curden

  • Låt hela formen frysa i minst 7 timmar, helst längre

  • Ta sedan ut den och lägg på botten

  • Spraya med en velvetspray och dekorera med valfria dekorationer


©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com