• Nadde

Påsktårta




Svårighetsgrad (medel) – 2 dagars jobb


Dag 1.

Ingredienser - Chokladfluff (görs dagen innan den ska sättas ihop)

  • 3 dl grädde

  • 200 g choklad av valfri sort

  • 2 gelatinblad (blötlägg)

Gör så här - Chokladfluff

  • Finhacka 200 g choklad

  • Häll den i en kastrull med 3 dl grädde och krama ur 2 gelatinblad och rör om. Ha lägsta möjliga värme på plattan och blanda detta tills allt är smält. Det är oerhört viktigt att gelatinet smälter eftersom du annars kommer att få hårda klumpar. Det får absolut inte koka, då kommer det att skära sig när du väl ska vispa upp allt. Här är det viktigt att ha tålamod, det tar en stund innan allt är smält

  • Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet över natten

  • Dagen efter vispar du upp moussen till den blir fluffig


Tips.

Gör aldrig dubbla satser, gör hellre moussen i två omgångar. Om du gör två omgångar blanda inte dem i samma skål! Detta kommer annars leda till att moussen skär sig.


Ingredienser - Sylt till jordgubbsmoussen

  • 250 g jordgubbar eller andra bär

  • 1 dl syltsocker

  • 3 gelatinblad

  • 3 dl grädde

Gör så här - Jordgubbsmousse

  • Börja med att koka jordgubbarna med sockret, tillsätt inget vatten då jordgubbar redan innehåller mycket vätska.Låt det koka med sockret tills det börjar tjockna, det kommer inte att se lika tjockt ut som sylt gör, ha tålamod!

  • Medan det är varmt tillsätter du 3 blötlagda gelatinblad som du kramar ur vattnet, och rör runt i sylten tills de har smält helt

  • Mixa lite lätt för att undvika stora bitar av jordgubbar, annars kommer det bli svårt att spritsa

  • Låt detta sedan svalna över natten

  • Dagen efter vispar du 3 dl grädde, tillsätt sedan den nästan geléliknande sylten och rör försiktigt ner den tills allt är blandat, vispa inte

Dag 2.

Ingredienser - Tårtbotten

  • 4 ägg

  • 2½ dl socker

  • 1 dl kokande vatten

  • 3 dl vetemjöl

  • ½ dl potatismjöl

  • 1 msk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här - Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft

  • Vispa ägg och socker fluffigt tills det inte knastrar om sockret

  • Koka sedan 1 dl vatten och häll i lite i taget under kraftig vispning, vispa i någon minut

  • Sikta sedan alla torra ingredienserna, ta lite i taget och rör försiktigt om samtidigt

  • Ta ett bakplåtspapper, sätt formen ovanpå och rita sedan runt den, klipp därefter ut den

  • Smörj bakformen med smör och sätt sedan i bakplåtspapperet i botten och smörj lite smör ovanpå den också

  • Häll i smeten i en tredjedel av formen

  • Ta en sticka och kolla kakan efter cirka 15 minuter, den kommer fortfarande att vara väldigt ljus när den är klar

Ingredienser - Smörkräm

  • I paket riktigt smör

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk

  • 2 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstänger


Gör så här - Smörkräm

  • Ingredienserna måste vara rumsvarma, häll upp den kondenserade mjölken tillsammans med smöret och vispa i cirka 20 min, det ska bli fluffigt och vitt. Om man vispar för kort stund kommer smöret att gulna i kylskåpet och den tappar sin fluffigt

Sätt ihop tårtan

  • Samma tårtform du använde till att baka tårtbotten klär du nu med plastfolie, ta en lång remsa som täcker botten och sticker ut från formen. Du ska täcka hela formen åt alla håll. Tanken är att du sedan ska lägga en botten på plasten och bygga med sylt och mousse och sedan lägga på nästa botten, när du är på det översta lagret ska du dra i remsorna på sidan, uppåt och lägga över tårtan. På detta sätt drar du åt tårtan och skapar en stabil tårta. Ställ in formen över natten. Dagen efter öppnar du plasten på ovansidan, sätt tårtbrickan ovanpå och vänd hela tårtan upp och ner. Nu kan du ta bort tårtformen och sedan dra av resten av plasten.

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com