- Nadde
Påskägg
Uppdaterad: 9 maj 2019
Mycket godare än ett traditionellt påskägg, en god chokladmousse med syrlig lemoncurd i mitten! Använd gärna chokladägg till moussen så får du det bästa av två världar :)
För själva chokladskalet har jag använt en silikonform.

Temperera choklad
Tyvärr tar det lite tid och kan vara lite småjobbigt men det är värt det i slutänden. Den blir glansig och hårdare. Vi vill ju inte att den ska gå sönder när den fylls och ställs upp :) Det finns ett par olika sätt att göra detta på, denna tycker jag fungerar bra.
Jag använde mörk choklad vilket betyder att chokladen ska bli högst 120 grader.
Ta en kastrull och koka upp vatten, sätt en värmetålig skål över
Häll i 200 g choklad. Chokladen ska bli cirka 120 grader, men inte mer än så. Rör ständigt om
Ta sedan bort från spisen och tillsätt 100 g hackad choklad, rör om tills det har smält och kolla temperaturen, den ska ej vara varmare än 82 grader
Värm upp chokladen igen under omrörning, tills den når 88 grader
Häll nu i chokladen i silikonformen så den täcker allt helt och hållet
Häll ut överskottet och ta en spatel och skrapa från ena sidan av formen till andra, så vi inte får fula kanter på skalet sedan
Ingredienser - mousse
200 g mjölkchoklad eller 200 g krämiga chokladägg
3 dl vispgrädde (40%)
1 gelatinblad
Gör så här - mousse
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten
Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka
När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält
Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen
Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten
Vispa sedan upp moussen
Ingredienser - lemoncurd
Rivet skal från 2 ekologiska citroner
5 äggulor + 2 hela ägg
110 g socker
110 ml citronsaft
60 g kallt smör (tärnat i små bitar)
Gör så här - lemoncurd
Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)
Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)
När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h
Dekoration
Jag fyllde båda sidorna av ägget med först lemoncurd och sen över med moussen
Sen tog jag en pensel och penslade kanterna med smält choklad och satte ihop de två delarna. Därefter la jag in dem i kylen tills allt hade stelnat
Fågelboet är gjord på sugarpaste, du kan göra den av något annat material också
När du har gjort fågelboet så tar du lite choklad i mitten av den och sätter dit ägget
Ta lite ren alkohol och färgpulver och måla ägget i guld eller en annan färg
Servera! :)