• Nadde

Påskägg

Uppdaterad: 9 maj 2019

Mycket godare än ett traditionellt påskägg, en god chokladmousse med syrlig lemoncurd i mitten! Använd gärna chokladägg till moussen så får du det bästa av två världar :)

För själva chokladskalet har jag använt en silikonform.




Temperera choklad


Tyvärr tar det lite tid och kan vara lite småjobbigt men det är värt det i slutänden. Den blir glansig och hårdare. Vi vill ju inte att den ska gå sönder när den fylls och ställs upp :) Det finns ett par olika sätt att göra detta på, denna tycker jag fungerar bra.


Jag använde mörk choklad vilket betyder att chokladen ska bli högst 120 grader.

  • Ta en kastrull och koka upp vatten, sätt en värmetålig skål över

  • Häll i 200 g choklad. Chokladen ska bli cirka 120 grader, men inte mer än så. Rör ständigt om

  • Ta sedan bort från spisen och tillsätt 100 g hackad choklad, rör om tills det har smält och kolla temperaturen, den ska ej vara varmare än 82 grader

  • Värm upp chokladen igen under omrörning, tills den når 88 grader

  • Häll nu i chokladen i silikonformen så den täcker allt helt och hållet

  • Häll ut överskottet och ta en spatel och skrapa från ena sidan av formen till andra, så vi inte får fula kanter på skalet sedan


Ingredienser - mousse

  • 200 g mjölkchoklad eller 200 g krämiga chokladägg

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 1 gelatinblad


Gör så här - mousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka

  • När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält

  • Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen

  • Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten

  • Vispa sedan upp moussen


Ingredienser - lemoncurd


  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)


Gör så här - lemoncurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h


Dekoration

  • Jag fyllde båda sidorna av ägget med först lemoncurd och sen över med moussen

  • Sen tog jag en pensel och penslade kanterna med smält choklad och satte ihop de två delarna. Därefter la jag in dem i kylen tills allt hade stelnat

  • Fågelboet är gjord på sugarpaste, du kan göra den av något annat material också

  • När du har gjort fågelboet så tar du lite choklad i mitten av den och sätter dit ägget

  • Ta lite ren alkohol och färgpulver och måla ägget i guld eller en annan färg

  • Servera! :)

22 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com