• Nadde

Päronformad mousse



Desserten behöver självfallet inte vara päronformad, du kan använda vilken silikonform du vill.


Ingredienser - Päronkompott

  • 2 päron

  • 1 tsk vaniljpulver eller en hel vaniljstång

  • 1 dl socker

Gör så här

  • Skala päronen och tärna i små bitar

  • Koka sedan upp med sockret och vaniljen, tills päronen har blivit mjuka

  • Låt kallna

  • Häll upp kompotten i en silikonform som är mindre än den du ska använda till päronen


Ingredienser - Vaniljmousse

  • 2 g gelantinpulver

  • 2 msk vatten

  • 180 vit choklad

  • 60 g grädde

  • 200 g vispad grädde

  • 3 tsk vaniljpulver, eller 2 vaniljstänger

Gör så här

  • Blanda gelantinpulvret med vattnet, ställ åt sidan

  • Hacka chokladen

  • Tillsätt vaniljen

  • Värm upp g grädde och häll över chokladen

  • Tillsätt gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Tillsätt lite av den vispade grädden och rör om

  • Häll sedan i resten av grädden och rör om

  • Spritsa i moussen i silikonformen, fyll den inte helt

  • Lägg i päronkompotten

  • Fyll upp resten av silikonformen

  • Låt stå i frysen i 6 timmar

  • Under tiden den står i frysen, gör botten


Ingredienser botten - (hazelnut dacquoise biscuit)

  • 120 g äggvita (rumsvarma)

  • Ett par droppar citron

  • 40 g strösocker

  • 100 g rostade skalade hasselnötter

  • 100 g florsocker

  • 15 g mjöl

Gör så här

  • Börja med att sätta ugnen på 180 g, häll i hasselnötterna i en plåt och rosta i 15 minuter. Skaka gärna till plåten efter halva tiden, så de får en jämn färg

  • Låt hasselnötterna kallna och kör i en matberedare i ett par sekunder

  • Tillsätt sedan florsockret och kör i cirka 2 minuter. Det ska vara finhackat, men behöver ej vara som pulver

  • Vispa sedan äggvitan och tillsätt 4 droppar citron

  • Häll i lite socker i taget i marängen

  • När marängen är vispad blanda i hasselnötterna och mjölet försiktigt, vispa inte

  • Använd gärna en silikonmatta i en ugnsform/plåt, alternativt vanligt bakplåtspapper med fett på

  • Bred ut smeten i en form som är cirka 35x25cm stor

  • Baka i 180 grader i 20 minuter

  • När den är färdig vänder du upp och ner på den på ett galler med bakplåtspapper, och tar försiktigt bort bakplåtspapperet från kakan

  • Ta sedan något runt och tryck ut ett par bitar av kakan


Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Färg: grönt och gult

  • Extrakt

Gör så här

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i grön färg och lite gult

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten

  • Om du har en airbrush kan du hälla i lite röd färg, ta bort munstycket och tryck försiktigt så du får små prickar

  • Sätt sedan på munstycket och spraya lite rött ovanpå prickarna

  • Gör små knoppar med modelleringschoklad eller brun sugarpaste









30 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com