• Nadde

Nyårsdessert 2020

Uppdaterad: mar 2


Svårighetsgrad (svår)


Till pannacottan (den platta lila sprayad i svart velvet spray)


Ingredienser - blåbärspuré

  • 500g blåbär

  • 325 g syltsocker

Gör så här - blåbärspuré

  • Koka tills allt har tjocknat och börjar se ut som sylt, tänk på att det fortsätter tjockna när det kallnar

  • Mixa med stavmixer till en slät smet


Ingredienser - blåbärspannacotta

  • 2 dl grädde

  • 100 g vit choklad

  • 2 msk blåbärpuré

  • 1.5 gelatinblad

  • Blåbärsextrakt (valfritt)


Gör så här - blåbärspannacotta

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Hacka chokladen

  • Sila passionsfrukten

  • Blanda alla ingredienser utom gelatinet, i en kastrull

  • Värm upp till allt har smält

  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen

  • Lägg i gelatinbladen i kastrullen och smält på låg värme

  • Häll upp i silikonformen. Jag använde en platt




Till bakelsen


Ingredienser - körsbärssylt

  • 250 g frysta körsbär

  • 2 dl syltsocker


Gör så här körsbärssylt

  • Blanda allt i en kastrull och koka tills det tjocknar

  • Låt kallna

  • Häll upp sylt i små runda silikonformar. Dessa ska sättas i mitten av moussen i nästa silikonform


Ingredienser - mousse

  • 200 g mjölkchoklad eller 200 g mjölkchoklad

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 1 gelatinblad

Gör så här - mousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka

  • När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält

  • Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen

  • Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten

  • Vispa sedan upp moussen


Ingredienser - mandelbotten (biskviebotten)

  • 140 g mandelmassa

  • 5 msk strösocker

  • 1 äggvita


Gör så här - mandelbotten

  • Riv mandelmassan

  • Blanda med socker och äggvita

  • Rör tills det blir en slät smet

  • Spritsa små cirklar på bakplåtspapper, tänk på att de sprider ut sig mycket så spritsa ej för mycket

  • Baka i 180 grader i mitten av ugnen i 8-10 min


Sätt ihop bakelsen

  • Lägg i mousse och se till att det ej finns luftbubblor

  • Lägg i den frysta runda körsbärssylten

  • Tillsätt mer mousse och skaka till formen så du får ut all luft

  • Stoppa i frysen i minst 7 timmar


Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Svart pulverfärg

  • Extrakt

Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten



Macarons



Ingredienser - macarons

  • 57 g mandelmjöl (2 oz)

  • 113 g florsocker (4 oz)

  • 57 g äggvita (2 oz)

  • 1/8 tsk cream of tartar

  • 28 g strösocker (1 oz)

  • Valfri färg, jag valde lila

  • körsbärsextrakt, ett par droppar (valfritt)

Gör så här - macarons

  • Kör mandelmjöl och florsocker i matberedaren i cirka 1 min

  • Sila blandningen i en skål och ställ åt sidan

  • Vispa upp äggvita och tillsätt lite av sockret i taget

  • När den ser ut som maräng, tillsätt cream of tartar och vispa en halv minut till

  • Tillsätt färgen och vispa bara så den blir utblandad, var försiktig med att ta för mycket

  • Blanda i lite av mandelblandningen i marängen, vänd ner den försiktig

  • När du har blandat allt försiktig ska du få en så kallad "ribbon" effekt, detta innebär att den ringlar lätt från slickepotten. Här är det lätt att man övervispar

  • Spritsa på en plåt med bakplåtspapper

  • Låt dem stå framme och torka i 90 minuter

  • Sätt ugnen på 160 grader

  • Baka i cirka 10-15 minuter (beroende på ugn, även storleken avgör tiden)

Ingredienser - Chokladganache/fluff

  • 170 g mörk choklad

  • 1/2 dl grädde (helst 40%)

  • Vaniljpulver och/eller någon extrakt (jag tog körsbär)

  • Färg

Gör så här - Chokladganace/fluff

  • Värm upp grädden, det får inte koka

  • Häll över hackad vit choklad och smakextrakt/vaniljpulver

  • Rör om och låt kallna

  • Jag föredrar att vispa upp ganachen när jag ska använda den till macarons, den blir fluffigare och fastare, vilket passar bra i det här fallet

  • Skulle den bli för hård kan du alltid tillsätta extra grädde (kall grädde)



Till moussen bredvid bakelsen


Ingredienser - blåbärsmousse

  • 3 gleatinblad

  • 60 g (1/2 cup blåbärspuré)

  • 60 g (1/2 cup) rumsvarm mascarpone

  • 52 g (1/4 cup) socker

  • 180 g (3/4 cup) vispgrädde

  • 1/2 tsk vaniljextrakt

Gör så här - blåbärsmousse

  • Rör ihop den rumsvarma mascarponen med socker

  • Ställ åt sidan

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Låt stå tills de blir mjuka

  • Värm upp purén

  • När purén är varm ta bort den från spisen

  • Krama ur gelatinbladen

  • Rör ner gelatinet med den varma purén

  • När purén blir rumsvarm blanda med mascarponeblandningen

  • Vispa upp grädden till den formar toppar, så den ska vara lättvispad

  • Rör ner grädden med resten

  • Häll upp i en silikonform




0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Baklava

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com