- Nadde
Nyårsdessert
Jag älskar att göra dessert till nyår. Nyårsafton känns som en dag där en riktigt sofistikerad dessert med guldiga detaljer passar bra. Denna består av lakrits, hallon, blåbär och körsbär.

Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser - hallonsylt
500g hallon
325 g syltsocker
Gör så här - hallonsylt
Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård
Ingredienser - hallonmousse
2 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 florsocker
170 g cream cheese
140 hallonsylt
Gör så här - hallonmousse
I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner hallonsylten
Ingredienser - lakritsmousse
180 g kickgodis
3 dl grädde (40%)
1 gelatinblad
eller om du gillar mjuka lakrtis-dödskallar
80 g
3 dl grädde
1 gelatinblad
Gör så här - lakritsmousse
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten
Blanda grädden med godiset och smält under låg värme, det får absolut inte koka
När godiset har smällt, krama ur vattnet ur gelatinbladet och blanda med resten
När gelatinbladet har smält, sila allt och häll up i en skål
Låt stå i rumstemperatur tills den har kallnat
Ställ sedan in i kylen och låt stå i minst 6 timmar
Ingredienser - lakrtissås
1/2 dl choklad med lakrtissmak (typ marabou)
1 dl grädde
Lakritsextrakt eller lakrtispulver (hur mycket bestämmer du själv :) )
Svart geléfärg
Gör så här - lakritssås
Värm upp grädden och häll över chokladen
Rör ihop allt tills det har smält riktigt, låt stå en stund i kylen tills det tjocknar lite
Om det blir för tjockt, värm upp mer grädde och blanda ut
Ingredienser - mandelbotten
2 msk florsocker
2 msk rumsvarmt smör
2 ägg
2 msk mandelmjöl
4 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (ej ett måste)
Gör så här - mandelbotten
Blanda smör, socker och vanilj tills det blir krämigt
Tillsätt äggen och rör om noga
TIllsätt mandelmjölet och rör om
Tillsätt vetemjöl och bakpulver och rör ihop till det är helt blandat, jobba inte för mycket med den så det blir en deg
Ingredienser - Macarons
300 g mandelmjöl
300 g florsocker
110 g äggvita
300 g strösocker
75 g vatten
110 g äggvita
Gör så här - Macarons
Mixa mandelmjöl och florsocker, detta för att få ett så fint mjöl som möjligt, utan bitar
Sila därefter och blanda med 110 g äggvita, ställ åt sidanI en kastrull blandar du strösocker och vatten
Koka upp sockerlagen till 115 grader, pensla med lite vatten på sidorna för att undvika kristallisering
Samtidigt som detta kokar börjar du vispa äggvitan
När sockerlagen når 118 grader tar du bort den från spisen
Nu gäller det att hälla en tunn stråle med sockerlag samtidigt som du vispar. Lättast är självklart att använda en köksassistent :)
Tillsätt gärna lite smakextrakt
Vispa i cirka 8 min, marängen ska ha kallnat
Blanda i lite i taget av marängen i den andra bunken med mandelmjölet
Rör försiktigt ner det
Vänd runt blandningen till du får en konsistens som ibland kallas för "the ribbon stage" Den ska med andra ord gå att ringla men absolut inte rinna
Ingredienser - Chokladganache/fluff
170 g mörk choklad
1/2 dl grädde (helst 40%)
Vaniljpulver och/eller någon extrakt (jag tog körsbär)
Färg
Gör så här - Chokladganace/fluff
Värm upp grädden, det får inte koka
Häll över hackad vit choklad och smakextrakt/vaniljpulver, samt färg
Rör om och låt kallna
Jag föredrar att vispa upp ganachen när jag ska använda den till macarons, den blir fluffigare och fastare, vilket passar bra i det här fallet
Skulle den bli för hård kan du alltid tillsätta extra grädde (kall grädde)
Ingredienser - körsbärssylt
250 g frysta körsbär
2 dl syltsocker
Gör så här körsbärssylt
Ingredienser - blåbärspuré
500g blåbär
325 g syltsocker
Gör så här - blåbärspuré
Koka tills allt har tjocknat och börjar se ut som sylt, tänk på att det fortsätter tjockna när det kallnar
Mixa med stavmixer till en slät smet
Ingredienser - blåbärsmousse till att spritsa
1 dl vispgrädde (40% fett)
1/2 dl blåbärspuré
Gör så här - blåbärsmousse till att spritsa
Vispa upp grädden
Rör sedan försiktigt ner kall blåbärspuré
Ingredienser - lakrtisfudge
4 dl strösocker
3 dl vispgrädde
4 msk ljus sirap 50 gram smör 1 påse turkisk peppar
1 msk lakritspulver eller 2 tsk lakritsextrakt
200 gram choklad med lakrits (går bra med vanlig mjölkchoklad också)
Svart pastafärg
Gör så här - lakrtisfudge
Krossa turkisk peppar så mycket som det går
Blanda alla ingredienser förutom choklad i en kastrull Rör ständigt om tills den når 120 grader, gör ett kulprov då och då. Detta innebär att man tar ett glas med kallt vatten och droppar i lite av smeten, kan du forma den till en kul är den klar Ta bort kastrullen från spisen, tillsätt chokladen och färgen, rör om
Häll fudgen i en form, se till att den är klädd med bakplåtspapper
Dekorera gärna med lite juligt strössel eller varför inte ätbart glitter
Låt kallna en stund och ställ sedan in i kylskåpet i minst 4 timmar
Ingredienser - Mirror glaze
150 g vatten
300 g strösocker
300 g glykos
200 g sötad kondenserad mjölk
21 g gelatinpulver + 4 msk vatten
330 g vit hackad choklad
Svart pulverfärg
Extrakt
Gör så här - mirror glaze
Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan
Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan
I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader
Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält
Häll i den kondenserade mjölken och rör om
Häll allt över chokladen, blanda i färgen
Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft
Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna
Låt den kallna till 32/34 grader
Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen
När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem
Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen
Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt
Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten