• Nadde

Nyårsdessert

Jag älskar att göra dessert till nyår. Nyårsafton känns som en dag där en riktigt sofistikerad dessert med guldiga detaljer passar bra. Denna består av lakrits, hallon, blåbär och körsbär.



Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - hallonsylt

  • 500g hallon

  • 325 g syltsocker


Gör så här - hallonsylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård


Ingredienser - hallonmousse

  • 2 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 hallonsylt


Gör så här - hallonmousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner hallonsylten


Ingredienser - lakritsmousse

  • 180 g kickgodis

  • 3 dl grädde (40%)

  • 1 gelatinblad


eller om du gillar mjuka lakrtis-dödskallar

  • 80 g

  • 3 dl grädde

  • 1 gelatinblad


Gör så här - lakritsmousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Blanda grädden med godiset och smält under låg värme, det får absolut inte koka

  • När godiset har smällt, krama ur vattnet ur gelatinbladet och blanda med resten

  • När gelatinbladet har smält, sila allt och häll up i en skål

  • Låt stå i rumstemperatur tills den har kallnat

  • Ställ sedan in i kylen och låt stå i minst 6 timmar


Ingredienser - lakrtissås

  • 1/2 dl choklad med lakrtissmak (typ marabou)

  • 1 dl grädde

  • Lakritsextrakt eller lakrtispulver (hur mycket bestämmer du själv :) )

  • Svart geléfärg


Gör så här - lakritssås

  • Värm upp grädden och häll över chokladen

  • Rör ihop allt tills det har smält riktigt, låt stå en stund i kylen tills det tjocknar lite

  • Om det blir för tjockt, värm upp mer grädde och blanda ut


Ingredienser - mandelbotten

  • 2 msk florsocker

  • 2 msk rumsvarmt smör

  • 2 ägg

  • 2 msk mandelmjöl

  • 4 msk vetemjöl

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljpulver (ej ett måste)


Gör så här - mandelbotten

  • Blanda smör, socker och vanilj tills det blir krämigt

  • Tillsätt äggen och rör om noga

  • TIllsätt mandelmjölet och rör om

  • Tillsätt vetemjöl och bakpulver och rör ihop till det är helt blandat, jobba inte för mycket med den så det blir en deg

Ingredienser - Macarons

  • 300 g mandelmjöl

  • 300 g florsocker

  • 110 g äggvita

  • 300 g strösocker

  • 75 g vatten

  • 110 g äggvita


Gör så här - Macarons

  • Mixa mandelmjöl och florsocker, detta för att få ett så fint mjöl som möjligt, utan bitar

  • Sila därefter och blanda med 110 g äggvita, ställ åt sidanI en kastrull blandar du strösocker och vatten

  • Koka upp sockerlagen till 115 grader, pensla med lite vatten på sidorna för att undvika kristallisering

  • Samtidigt som detta kokar börjar du vispa äggvitan

  • När sockerlagen når 118 grader tar du bort den från spisen

  • Nu gäller det att hälla en tunn stråle med sockerlag samtidigt som du vispar. Lättast är självklart att använda en köksassistent :)

  • Tillsätt gärna lite smakextrakt

  • Vispa i cirka 8 min, marängen ska ha kallnat

  • Blanda i lite i taget av marängen i den andra bunken med mandelmjölet

  • Rör försiktigt ner det

  • Vänd runt blandningen till du får en konsistens som ibland kallas för "the ribbon stage" Den ska med andra ord gå att ringla men absolut inte rinna


Ingredienser - Chokladganache/fluff

  • 170 g mörk choklad

  • 1/2 dl grädde (helst 40%)

  • Vaniljpulver och/eller någon extrakt (jag tog körsbär)

  • Färg


Gör så här - Chokladganace/fluff

  • Värm upp grädden, det får inte koka

  • Häll över hackad vit choklad och smakextrakt/vaniljpulver, samt färg

  • Rör om och låt kallna

  • Jag föredrar att vispa upp ganachen när jag ska använda den till macarons, den blir fluffigare och fastare, vilket passar bra i det här fallet

  • Skulle den bli för hård kan du alltid tillsätta extra grädde (kall grädde)


Ingredienser - körsbärssylt

  • 250 g frysta körsbär

  • 2 dl syltsocker


Gör så här körsbärssylt


Ingredienser - blåbärspuré

  • 500g blåbär

  • 325 g syltsocker


Gör så här - blåbärspuré

  • Koka tills allt har tjocknat och börjar se ut som sylt, tänk på att det fortsätter tjockna när det kallnar

  • Mixa med stavmixer till en slät smet


Ingredienser - blåbärsmousse till att spritsa

  • 1 dl vispgrädde (40% fett)

  • 1/2 dl blåbärspuré


Gör så här - blåbärsmousse till att spritsa

  • Vispa upp grädden

  • Rör sedan försiktigt ner kall blåbärspuré

Ingredienser - lakrtisfudge

  • 4 dl strösocker

  • 3 dl vispgrädde

  • 4 msk ljus sirap 50 gram smör 1 påse turkisk peppar

  • 1 msk lakritspulver eller 2 tsk lakritsextrakt

  • 200 gram choklad med lakrits (går bra med vanlig mjölkchoklad också)

  • Svart pastafärg


Gör så här - lakrtisfudge

  • Krossa turkisk peppar så mycket som det går

  • Blanda alla ingredienser förutom choklad i en kastrull Rör ständigt om tills den når 120 grader, gör ett kulprov då och då. Detta innebär att man tar ett glas med kallt vatten och droppar i lite av smeten, kan du forma den till en kul är den klar Ta bort kastrullen från spisen, tillsätt chokladen och färgen, rör om

  • Häll fudgen i en form, se till att den är klädd med bakplåtspapper

  • Dekorera gärna med lite juligt strössel eller varför inte ätbart glitter

  • Låt kallna en stund och ställ sedan in i kylskåpet i minst 4 timmar


Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Svart pulverfärg

  • Extrakt


Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten





26 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com