- Nadde
Moussetårta med mirrorglaze

Svårighetsgrad (lätt)
Ingredienser – Mousse
4.5 dl grädde
300 g vit choklad
3.5 gelatinblad
Gör så här - Mousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka den vita chokladen
Blanda chokladen med grädden i en kastrull
Rör om under låg värme. Det får icke koka!
När allt är smält tillsätter du gelatinbladen, glöm inte att krama ur vattnet först
Rör om tills allt är smält
Häll upp i en skål
När den har kallnat ställer du in skålen i kylskåpet, låt stå i cirka 6 h, helst över natten
Ingredienser – Botten
Obs: det blir ganska mycket smet av denna och du behöver bara en liten och tunn botten till tårtan. Du kan antingen halvera receptet eller häll upp resten i en avlång panna och göra små moussebakelser med en silikonform.
Ett annat alternativ är att stoppa bottnarna i frysen och gör cakepops av dem! Oavsett vilket recept man väljer kommer det att bli över smet eftersom vi bara behöver en så pass liten botten. Denna är alldeles för saftig och god för att ersätta med någon annan
8 msk rumsvarmt smör
2 3/4 cups (ca 352 g) mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 cups (ca 402 g) socker
1/2 cup (ca 120 ml) olja
5 stora ägg
1 msk vaniljextrakt (valfritt), kan ersättas med 1 tsk vaniljpulver
1 cup (ca 240 ml) mjölk
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Smörj en kakform som är lika stor som silikonformen, klipp gärna ut en bit bakplåtspapper som är lika stor som botten av formen. Då fastnar kakan inte lika lätt
Blanda de torra ingredienserna
Vispa sedan smör, socker och olja fluffigt
Färgen på smeten ska nästan bli vit
Under vispning häller du i ett ägg i taget
Blanda sedan med de torra ingredienserna.Baka i 30-35 minuter, det beror på hur tjock du gör den. Jag rekommenderar att du kollar efter 20 min.
Sätt ihop moussetårtan
Nu när tårtbotten är klar och moussen har kallnat i minst 6 timmar är det dags att sätta ihop hela tårtan
Börja med att vispa upp moussen fluffigt
Ta fram silikonformen och häll nästan upp till kanten. Spara någon centimeter.
Tänk på att botten ska tryckas dit och lite mousse ska ligga ovanpå. Se nu till att slå formen mot bänken för att få bort alla luftbubblor. Slå och skaka några gånger, tänk dig att du dansar hula hula ;D Nu är det slut på det roliga och det är dags att återgå till allvaret! Ta den goda tårtbotten och tryck försiktigt den i formen
Ta den sista moussen och häll över kakbotten så den täcker alla kanter. Meningen är inte att det ska vara ett tjock lager på botten, utan snarare att allt ska hamna på samma nivå. Du kan ta en spatel och dra över formen för att skapa en jämn yta. Allt ska som sagt ligga på samma nivå, varken botten eller moussen ska sticka upp ovanför kanten på silikonformen
Ställ nu in formen i frysen i minst 7-8 h, gärna över natten. När den har stelnat på ytan kan du täcka över med plast. Anledningen till att vi fryser den är för att den ska gå att få ut ur silikonformen och få det fina mönstret
Ingredienser – Mirror glaze
Denna blir som ett spegelblankt överdrag som täcker tårtan lika bra som sugarpaste. Konsistensen är geléaktigt, gillar du inte det, går det utmärkt att täcka med en chokladmirrorglaze, den är mycket tunnare och därmed inte geléaktig. Det går också bra att använda en velvet spray.
60 ml kallt vatten
2 msk gelatinpulver
50 ml
100 g glykossirap
100 g socker
100 g vit choklad
70 g kondenserad mjöl
Gul färg (valfritt)
Valfritt: 2 droppar av någon extrakt, vanilj eller något annat.
Gör så här - Mirror glaze
Börja med att hälla upp gelatinpulvret i en skål med 60 ml vatten, du behöver inte ens röra om
I en annan skål blandar du den kondenserade mjölken och hackad choklad. Låt stå cirka 5 minuter
Häll sedan över gelatinblandningen i skålen med den kondenserade mjölken och chokladen
Ta sedan en kastrull där du blandar i 50 ml vatten med glykossirapen och sockret, rör om tills allt är blandat
När sockret har löst upp ska blandningen koka i cirka en minut. Den ska bli 103 grader varm
Häll sockerblandningen över skålen med chokladen, mjölken och gelatinet
Låt allt stå i cirka 5 min utan att röra om
Mixa sedan med en stavmixer tills allt är helt blandat
Tillsätt gul färg och mixa
Sila blandningen för att få bort alla luftbubblor
Glazen ska gå ner till cirka 32-35 grader när det är dags att hälla över den på moussebakelsen
Ta silikonformen från frysen och tryck ut tårtan
Ta något högt som är mindre än själva tårtan, ställ tårtan på den och häll över glazen
Skrapa försiktigt bort överflödet från kanterna och flytta sedan över tårtan till en tallrik/tårtfat. Se till att ta den tallrik eller fat du ska servera på. Det går inte att flytta över den när glazen har stelnat. Ta inte för långt tid på dig eftersom glazen stelnar ganska snabbt när den blir kallare än 32 grader
Låt tårtan stå i en halvtimme tills den har tinat, den kommer att behålla sin form!
Dekorera
Se videon för hur man gör mirror glazen
<iframe width="670" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/f9hcBcgUhyg" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>