• Nadde

Moussetårta

Uppdaterad: feb 23



.​


En supergod tårta fylld med fantastisk krämig mousse med smak av kaffe, karamell och vanilj


Ingredienser - Chokladkaka

  • 3 cups mjöl (384 g)

  • 3 cups socker (384 g)

  • 1 1/2 cups kakao (127 g)

  • 1 msk bikarbonat

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt

  • 4 stora ägg

  • 1 1/2 cup, ta bort 1 msk och tillsätt vitvinsvinäger (buttermilk) (367 g)

  • 1 1/2 cup hett vatten (352 ml)

  • 1/2 cup solrosolja (112 g)

  • 2 tsk vaniljpulver eller extrakt

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader

  • Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt

  • Tillsätt ägg, buttermilk, hett vatten, olja och vanilj

  • Rör om tills allt är blandat

  • Häll i smeten i en avlång form

  • Baka i cirka 15 minuter, kolla med en sticka efter 10

  • Tryck ut kakan med en form som är lika stor som silikonformen

Ingredienser - Karamellmousse

  • ​80 g socker

  • 40 g äggulor

  • 100 g grädde

  • 120 g marabou mjölkchoklad

  • 3 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten

  • 1 msk vatten

  • 200 g vispad grädde

  • 1 tsk vanilj

Gör så här

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med 2 msk kallt vatten

  • Smält chokladen och ställ åt sidan

  • Vispa upp 200 g grädde och ställ åt sidan

  • Häll sockret i en stekpanna på medelhög värme. Sockret ska smälta helt

  • När sockret börjar bli brunt värmer du 100 g grädde

  • När sockret har smält häller du i den varma grädden och rör om under tiden

  • I en separat skål tempererar du äggulorna genom att tillsätta lite av karamellen och vispa under tiden

  • Häll sedan i äggblandningen med resten av karamellen i en kastrull, se till att hela tiden röra om

  • När den har nått upp till 85 grader tar du bort kastrullen från spisen, och tillsätter gelatinet. Krama först ur vattnet om du använder gelatinblad

  • Blanda i chokladen och rör om

  • Vänd i lite i taget av den vispade grädden och tillsätt vaniljen

  • Fyll silikonformen och ställ in i frysen

Ingredienser - Kaffemousse

  • 80 g mjölkchoklad eller choklad smaksatt med kaffe

  • 30 g grädde

  • 2 g gelatinpulver

  • 1 msk espresso

  • 3 droppar kaffeextrakt (valfritt)

  • 100 g grädde

Gör så här

  • I gelatinpulvret tillsätter du 1 msk espresso. Vanligtvis har man vatten men här vill vi ha så mycket kaffesmak som möjligt, utan att späda moussen

  • Hacka chokladen

  • Värm upp 30 g grädde och häll över chokladen, Låt stå i en halv min, tillsätt gelatinet och espressoextrakten och rör om tills allt har smält. Om allt inte har smält, stoppa in i micron ett par sekunder. Låt den sedan kallna helt

  • Vispa upp 100 g grädde och blanda med chokladblandningen

  • Ta ut silikonformen från frysen och häll i kaffemoussen, stoppa in den i frysen igen

Ingredienser - Vaniljmousse

  • 90 g vit choklad

  • 30 g grädde

  • 2 g gelatinpulver

  • 1 msk vatten

  • 3 tsk vaniljpulver

  • 100 g grädde

Gör så här

  • I gelatinpulvret tillsätter du 1 msk vatten

  • Hacka chokladen

  • Värm upp 30 g grädde och häll över chokladen, Låt stå i en halv min, tillsätt gelatinet och vaniljen och rör om tills allt har smält. Om allt inte har smält, stoppa in i micron ett par sekunder. Låt den sedan kallna helt

  • Vispa upp 100 g grädde och blanda med chokladblandningen

  • Ta ut silikonformen från frysen och häll i chokladmoussen, stoppa in den i frysen igen

Ingredienser - Choklad mirror glaze

  • 4 gelatinblad

  • 125 ml kallt vatten

  • 225 g socker

  • 150 g mörk choklad

  • 30 g kakao

  • 65 ml grädde

Gör så här

  • Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten

  • Koka upp sockret med 125 ml kallt vatten till 104 grader

  • Ta bort från spisen och tillsätt chokladen, rör om tills allt är smält

  • Blanda i kakaon och rör om

  • Häll i grädden

  • Kolla temperaturen, när den är nere i 60 grader kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och rör om tills allt har smält

  • Mixa allt med en stavmixer och häll sedan genom en sil för att få bort luftbubblorna

  • Kolla temperaturen, när den är nere i 29 grader, tar du ut tårtan från frysen, sätter den på något som är mindre än själva tårtan

  • Häll över mirror glazen och ta en kniv eller spatel och peta in glazen mot tårtan så det inte hänger droppar

  • Ta sedan två spatlar och lyft försiktigt tårtan till kakan






37 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com