- Nadde
Moussetårta
Uppdaterad: 23 feb 2020
.

En supergod tårta fylld med fantastisk krämig mousse med smak av kaffe, karamell och vanilj
Ingredienser - Chokladkaka
3 cups mjöl (384 g)
3 cups socker (384 g)
1 1/2 cups kakao (127 g)
1 msk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 stora ägg
1 1/2 cup, ta bort 1 msk och tillsätt vitvinsvinäger (buttermilk) (367 g)
1 1/2 cup hett vatten (352 ml)
1/2 cup solrosolja (112 g)
2 tsk vaniljpulver eller extrakt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt
Tillsätt ägg, buttermilk, hett vatten, olja och vanilj
Rör om tills allt är blandat
Häll i smeten i en avlång form
Baka i cirka 15 minuter, kolla med en sticka efter 10
Tryck ut kakan med en form som är lika stor som silikonformen
Ingredienser - Karamellmousse
80 g socker
40 g äggulor
100 g grädde
120 g marabou mjölkchoklad
3 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten
1 msk vatten
200 g vispad grädde
1 tsk vanilj
Gör så här
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med 2 msk kallt vatten
Smält chokladen och ställ åt sidan
Vispa upp 200 g grädde och ställ åt sidan
Häll sockret i en stekpanna på medelhög värme. Sockret ska smälta helt
När sockret börjar bli brunt värmer du 100 g grädde
När sockret har smält häller du i den varma grädden och rör om under tiden
I en separat skål tempererar du äggulorna genom att tillsätta lite av karamellen och vispa under tiden
Häll sedan i äggblandningen med resten av karamellen i en kastrull, se till att hela tiden röra om
När den har nått upp till 85 grader tar du bort kastrullen från spisen, och tillsätter gelatinet. Krama först ur vattnet om du använder gelatinblad
Blanda i chokladen och rör om
Vänd i lite i taget av den vispade grädden och tillsätt vaniljen
Fyll silikonformen och ställ in i frysen
Ingredienser - Kaffemousse
80 g mjölkchoklad eller choklad smaksatt med kaffe
30 g grädde
2 g gelatinpulver
1 msk espresso
3 droppar kaffeextrakt (valfritt)
100 g grädde
Gör så här
I gelatinpulvret tillsätter du 1 msk espresso. Vanligtvis har man vatten men här vill vi ha så mycket kaffesmak som möjligt, utan att späda moussen
Hacka chokladen
Värm upp 30 g grädde och häll över chokladen, Låt stå i en halv min, tillsätt gelatinet och espressoextrakten och rör om tills allt har smält. Om allt inte har smält, stoppa in i micron ett par sekunder. Låt den sedan kallna helt
Vispa upp 100 g grädde och blanda med chokladblandningen
Ta ut silikonformen från frysen och häll i kaffemoussen, stoppa in den i frysen igen
Ingredienser - Vaniljmousse
90 g vit choklad
30 g grädde
2 g gelatinpulver
1 msk vatten
3 tsk vaniljpulver
100 g grädde
Gör så här
I gelatinpulvret tillsätter du 1 msk vatten
Hacka chokladen
Värm upp 30 g grädde och häll över chokladen, Låt stå i en halv min, tillsätt gelatinet och vaniljen och rör om tills allt har smält. Om allt inte har smält, stoppa in i micron ett par sekunder. Låt den sedan kallna helt
Vispa upp 100 g grädde och blanda med chokladblandningen
Ta ut silikonformen från frysen och häll i chokladmoussen, stoppa in den i frysen igen
Ingredienser - Choklad mirror glaze
4 gelatinblad
125 ml kallt vatten
225 g socker
150 g mörk choklad
30 g kakao
65 ml grädde
Gör så här
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten
Koka upp sockret med 125 ml kallt vatten till 104 grader
Ta bort från spisen och tillsätt chokladen, rör om tills allt är smält
Blanda i kakaon och rör om
Häll i grädden
Kolla temperaturen, när den är nere i 60 grader kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och rör om tills allt har smält
Mixa allt med en stavmixer och häll sedan genom en sil för att få bort luftbubblorna
Kolla temperaturen, när den är nere i 29 grader, tar du ut tårtan från frysen, sätter den på något som är mindre än själva tårtan
Häll över mirror glazen och ta en kniv eller spatel och peta in glazen mot tårtan så det inte hänger droppar
Ta sedan två spatlar och lyft försiktigt tårtan till kakan