• Nadde

Mirror glaze tårta - persika & hallon



Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - hallonsylt

  • 500g hallon

  • 325 g syltsocker


Gör så här - hallonsylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård


Ingredienser - hallonmousse

  • 2 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 hallonsylt


Gör så här - hallonmousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner hallonsylten


Ingredienser - persikokompott

  • 500g persikor

  • 325 g syltsocker


Gör så här - persikokompott

  • Hacka persikorna i små bitar

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård

  • Mixa med en stavmixer


Ingredienser - persikomousse

  • 2 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 persikokompott


Gör så här - persikomousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner persikokompotten


Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Turkos pulverfärg

  • Extrakt


Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut den

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten


Ingredienser - Macarons

  • 300 g mandelmjöl

  • 300 g florsocker

  • 110 g äggvita

  • 300 g strösocker

  • 75 g vatten

  • 110 g äggvita



Gör så här - Macarons

  • Mixa mandelmjöl och florsocker, detta för att få ett så fint mjöl som möjligt, utan bitar

  • Sila därefter och blanda med 110 g äggvita, ställ åt sidanI en kastrull blandar du strösocker och vatten

  • Koka upp sockerlagen till 115 grader, pensla med lite vatten på sidorna för att undvika kristallisering

  • Samtidigt som detta kokar börjar du vispa äggvitan

  • När sockerlagen når 118 grader tar du bort den från spisen

  • Nu gäller det att hälla en tunn stråle med sockerlag samtidigt som du vispar. Lättast är självklart att använda en köksassistent :)

  • Tillsätt gärna lite smakextrakt

  • Vispa i cirka 8 min, marängen ska ha kallnat

  • Blanda i lite i taget av marängen i den andra bunken med mandelmjölet

  • Rör försiktigt ner det

  • Vänd runt blandningen till du får en konsistens som ibland kallas för "the ribbon stage" Den ska med andra ord gå att ringla men absolut inte rinna





45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla