• Nadde

Marshmallow cookies



Denna består av en kexbotten med en god och seg marshmallow doppad i mjölkchoklad. Eftersom kexet inte är så sött blir det en bra balans med den söta marshmallowfyllningen.


Svårighetsgrad (medium)


Ingredienser - Cookies

  • 3 cups mjöl (ca 7 dl)

  • 1/2 cup socker (ca 1.2 dl)

  • 1/2 tsk salt

  • 3/4 tsk bakpulver

  • 3/8 tsk bikarbonat

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 12 msk osaltat smör

  • 3 hela ägg

Gör så här - Cookies

  • Börja med att sätta ugnen på 190 grader under och övervärme

  • Blanda de torra ingredienserna

  • I en köksassistent eller med en elvisp med degkrokar blandar du de torra ingredienserna med smöret, rör om till den får en sandig textur

  • Ta sedan ett ägg i taget och fortsätt blanda i en låg hastighet

  • Slå in degen i plast och ställ i kylskåpet i minst en timme

  • Degen kan stå i kylskåpet i högst tre dagar

  • Knåda upp degen med händerna till den går att kavla ut

  • Kavla ut degen på en mjölig yta och tryck ut cirklar med en kakustickare/pepparkaksform eller ett glas

  • Du bestämmer själv hur tjocka du vill att de ska vara. Mina var cirka en halv centimeter tjocka

  • Lägg kakorna på bakplåtspapper och baka i 10 minuter. De ska få lite färg på kanterna. Flytta sedan över kakorna till ett galler och låt dem kallna

Ingredienser - Marshmallow

  • 1/2 cup vatten

  • 1/2 cup vit sirap

  • 1 1/2 cup socker

  • 2 msk gelatinpulver

  • 4 msk kallt vatten

  • 4 äggvitor, rumsvarma

  • 2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljpulver

Gör så här - Marshmallow

  • Blanda gelatinpulver och 4 msk kallt vatten i en skål. Rör om och låt stå

  • I en kastrull lägger du i vatten, sirap och socker, rör om

  • Koka upp till 112 grader, rör inte om under tiden den kokar

  • Under tiden vispar du äggvitorna till det går att forma små toppar av den. Stäng av

  • När sockerblandningen har nått 112 grader häller du upp den i en värmetålig kanna

  • Lägg i gelatinet och blanda med sockerblandningen

  • Slå på vispen och fortsätt vispa äggvitorna, under tiden häller du i sockerblandningen i en tunn stråle. Ha tålamod! Det tar ett par minuter

  • Fortsätt vispa i cirka 10 minuter, det tar tid innan den får samma konsistens som maräng. Den är en aning mer rinnig än maräng, men var inte orolig, den kommer att stelna

  • Dela marshmallowsmeten i två delar och färga den ena hälften rosa. Detta är självklart inget måste

  • Spritsa marshmallowen på kakorna och låt de stå i rumstemperatur i 2 timmar


  • När två timmar har gått är det dags att smälta chokladen

  • Smält 500 g mjölkchoklad med 2 msk olja. Detta håller chokladen mjuk, samt att det tunnar ut chokladen. Här vill vi bara ha ett tunt skal. Om du hellre önskar ett “hårt skal” så måste du temperera chokladen. Hur man tempererar chokladen beskrivs i receptet för chocolatesphere. Häll sedan upp chokladen i en liten och hög kanna eftersom du ska vända kakan upp och ner och doppa den i chokladen

  • Vänd på kakan med marshmallowfyllningen neråt och doppa

  • Låt chokladen rinna av lite och ställ dem sedan på ett galler. Låt dem stå rumstemperatur i ett par timmar innan servering. Dessa ska alltså inte ställas in i kylskåpet överhuvudtaget.


Tips

Vänta inte för länge med att spritsa kakorna eftersom marshmallowfyllningen stelnar efter en stund.När du har doppat kakorna i chokladen bör du undvika att ställa dem på en tallrik. Försöker du lossa dem kommer de att gå sönder. Det finns massor med roliga sätt att spritsa dessa på, använd gärna tyllar som ger andra mönster. Du kan även smaksätta marshmallowfyllningen med olika smaker. Exempelvis kan den rosa smaksättas med jordgubb medan den vita med vanilj. Det går även bra att doppa kakorna i vit choklad, eller mörk om du hellre föredrar det. Ett annat tips är att spritsa hela vägen ut till kanterna, jag gjorde misstaget att spara en bit. Det ser mycket bättre ut om fyllningen täcker hela kakan.

2 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com