• Nadde

Karamell mirror glaze-chokladbakelse

Uppdaterad: apr 15


Svårighetsgrad (medel), cirka 2 dagars jobb


Ingredienser - Browniebotten

  • 120 g osaltat smör

  • 3 stora ägg

  • 170 g mörk choklad

  • 3 msk kakao

  • 200 gl (1 cup) socker

  • 1 tsk vaniljextrakt

  • 128 g (1 cup) mjöl

  • 1/4 tsk bakpulver


Gör så här - Browniebotten

  • Sätt ugnen på 180 grader

  • I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans

  • Låt kallna ett par minuter

  • Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om

  • Blanda därefter kakao, mjöl och bakpulver

  • Rör om, vispa inte!

  • Häll upp smeten i en form som är cirka 32 x 23 x 2.5 cm

  • Baka i cirka 15 minuter beroende på ugn

  • Tänk på att varmluft blir mycket varmare, ta en sticka och känn efter cirka 10 minuter.


Ingredienser - Chokladmousse

  • 3 dl grädde ( 40% fett)

  • 200 g marabou

  • 2 gelatinblad


Gör så här - Chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull

  • Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden

  • När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen Rör om tills allt är helt smält

  • Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet

  • Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten

  • Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger

  • 7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!


Dag 2 eller minst 7 h senare

Gör så här

  • Börja med att trycka ut brownie med en stålring som är ungefär lika stor som hålen i

  • Med hjälp av en stor sked “smetar” du ut lite av chokladmoussen i formen, den ska inte fyllas till toppen eftersom man ska få plats med browniebotten och lite mer mousse ovanpå

  • Lägg sedan i brownien och fyll med mer mousse på toppen

  • Skrapa bort överflödet från kanterna

  • Lägg in hela formen i frysen och låt stå i minst 7 timmar


Ingredienser - Mirror glaze

  • 8 g pulvergelatin + 48 ml kallt vatten

  • 120 g socker

  • 100 ml glykos eller vit sirap

  • 150 g grädde

  • 40 g vit hackad choklad


Gör så här - Mirror glaze

  • Blanda gelatinet med vattnet och rör om, låt stå

  • Häll upp sockret och glykosen i en tjockbottnad kastrull, koka till den får en ganska brun kolafärg. Var försiktig så den inte bränns

  • Under tiden det kokar värm upp grädden lite lätt

  • Ta sedan bort kastrullen från plattan och häll i grädden under omrörning

  • Rör sedan ned chokladen och gelatinet

  • Blanda gärna i lite guldpulver för att få en glittrig och guldig touch på glazen

  • Mixa glazen med en stavmixer och sila för att få bort luftbubblorn

  • Ta ut formen från frysen och tryck ut alla bakelser, ställ dem på något högt, som dessutom är mycket mindre än bakelsen

  • När glazen har tjocknat och kallnat i rumstemperatur, häll glazen i en cirkulär rörelse

  • Om den är för varm kommer bakelsen att smälta, är den för kall blir den alldeles för tjock och det går inte att hälla snyggt över bakelsen. Om de skulle bli för tjock kan du alltid stoppa in den i micron några sekunder till den blir lösare. Det går att alltså att spara den i kylen över natten och använda dagen efter

  • Sist men inte minst är det bara dekorationerna kvar. Jag gjorde figurer till en baby shower och valde att placera dem bredvid eftersom de är ganska tunga. Det går bra att lägga mindre sugarpaste-dekorationer ovanpå, eller alternativt någon chokladdekoration.




13 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com