- Nadde
Karamell mirror glaze-chokladbakelse
Uppdaterad: 15 apr 2020

Svårighetsgrad (medel), cirka 2 dagars jobb
Ingredienser - Browniebotten
120 g osaltat smör
3 stora ägg
170 g mörk choklad
3 msk kakao
200 gl (1 cup) socker
1 tsk vaniljextrakt
128 g (1 cup) mjöl
1/4 tsk bakpulver
Gör så här - Browniebotten
Sätt ugnen på 180 grader
I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans
Låt kallna ett par minuter
Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om
Blanda därefter kakao, mjöl och bakpulver
Rör om, vispa inte!
Häll upp smeten i en form som är cirka 32 x 23 x 2.5 cm
Baka i cirka 15 minuter beroende på ugn
Tänk på att varmluft blir mycket varmare, ta en sticka och känn efter cirka 10 minuter.
Ingredienser - Chokladmousse
3 dl grädde ( 40% fett)
200 g marabou
2 gelatinblad
Gör så här - Chokladmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull
Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden
När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen Rör om tills allt är helt smält
Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet
Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten
Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger
7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!
Dag 2 eller minst 7 h senare
Gör så här
Börja med att trycka ut brownie med en stålring som är ungefär lika stor som hålen i
Med hjälp av en stor sked “smetar” du ut lite av chokladmoussen i formen, den ska inte fyllas till toppen eftersom man ska få plats med browniebotten och lite mer mousse ovanpå
Lägg sedan i brownien och fyll med mer mousse på toppen
Skrapa bort överflödet från kanterna
Lägg in hela formen i frysen och låt stå i minst 7 timmar
Ingredienser - Mirror glaze
8 g pulvergelatin + 48 ml kallt vatten
120 g socker
100 ml glykos eller vit sirap
150 g grädde
40 g vit hackad choklad
Gör så här - Mirror glaze
Blanda gelatinet med vattnet och rör om, låt stå
Häll upp sockret och glykosen i en tjockbottnad kastrull, koka till den får en ganska brun kolafärg. Var försiktig så den inte bränns
Under tiden det kokar värm upp grädden lite lätt
Ta sedan bort kastrullen från plattan och häll i grädden under omrörning
Rör sedan ned chokladen och gelatinet
Blanda gärna i lite guldpulver för att få en glittrig och guldig touch på glazen
Mixa glazen med en stavmixer och sila för att få bort luftbubblorn
Ta ut formen från frysen och tryck ut alla bakelser, ställ dem på något högt, som dessutom är mycket mindre än bakelsen
När glazen har tjocknat och kallnat i rumstemperatur, häll glazen i en cirkulär rörelse
Om den är för varm kommer bakelsen att smälta, är den för kall blir den alldeles för tjock och det går inte att hälla snyggt över bakelsen. Om de skulle bli för tjock kan du alltid stoppa in den i micron några sekunder till den blir lösare. Det går att alltså att spara den i kylen över natten och använda dagen efter
Sist men inte minst är det bara dekorationerna kvar. Jag gjorde figurer till en baby shower och valde att placera dem bredvid eftersom de är ganska tunga. Det går bra att lägga mindre sugarpaste-dekorationer ovanpå, eller alternativt någon chokladdekoration.