• Nadde

Julbakelser

Uppdaterad: apr 15

Supergoda juliga bakelser med choklad och mint, dekorerad med en julröd mirror glaze.


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - Chokladmousse

  • 3 dl grädde ( 40% fett)

  • 200 g marabou

  • 2 gelatinblad

  • Mintextrakt


Gör så här - Chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull

  • Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden

  • När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen

  • Rör om tills allt är helt smält

  • Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet

  • Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten

  • Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger

  • 7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!

  • Fyll sedan silikonformar och stoppa i frysen i minst 6 timmar


Ingredienser - Browniebotten

  • 120 g osaltat smör

  • 3 stora ägg

  • 170 g mörk choklad

  • 3 msk kakao

  • 200 gl (1 cup) socker

  • 1 tsk vaniljextrakt

  • 128 g (1 cup) mjöl

  • 1/4 tsk bakpulver


Gör så här - Browniebotten

  • Sätt ugnen på 180 grader

  • I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans

  • Låt kallna ett par minuter

  • Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om

  • Blanda därefter kakao, mjöl och bakpulver

  • Rör om, vispa inte!

  • Häll upp smeten i en form som är cirka 32 x 23 x 2.5 cm

  • Baka i cirka 15 minuter beroende på ugn

  • Tänk på att varmluft blir mycket varmare, ta en sticka och känn efter cirka 10 minuter.



Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Röd pulverfärg

Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten



3 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com