- Nadde
Julbakelser
Uppdaterad: 15 apr 2020
Supergoda juliga bakelser med choklad och mint, dekorerad med en julröd mirror glaze.

Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser - Chokladmousse
3 dl grädde ( 40% fett)
200 g marabou
2 gelatinblad
Mintextrakt
Gör så här - Chokladmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull
Smält på låg värme, det får absolut inte koka. Rör om hela tiden
När hälften har smält kramar du ur vattnet från gelatinbladen och lägger i kastrullen
Rör om tills allt är helt smält
Sila och häll upp i en skål. Genom att sila får man bort eventuella klumpar från chokladen och gelatinet
Låt kallna och ställ sedan in den i kylskåpet i minst 7 h, helst över natten
Om du ska göra dubbla satser så gör två omgångar, det blir aldrig bra när man gör för mycket samtidigt. Tänk på att inte hälla upp det i samma skål när du gör en andra omgång. Det finns alltid en risk för att den skär sig när den ska vispas upp när man förändrar temperaturen på den flera gånger
7 h senare eller dagen efter så vispar du upp chokladblandningen tills den blir fluffig!
Fyll sedan silikonformar och stoppa i frysen i minst 6 timmar
Ingredienser - Browniebotten
120 g osaltat smör
3 stora ägg
170 g mörk choklad
3 msk kakao
200 gl (1 cup) socker
1 tsk vaniljextrakt
128 g (1 cup) mjöl
1/4 tsk bakpulver
Gör så här - Browniebotten
Sätt ugnen på 180 grader
I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans
Låt kallna ett par minuter
Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om
Blanda därefter kakao, mjöl och bakpulver
Rör om, vispa inte!
Häll upp smeten i en form som är cirka 32 x 23 x 2.5 cm
Baka i cirka 15 minuter beroende på ugn
Tänk på att varmluft blir mycket varmare, ta en sticka och känn efter cirka 10 minuter.
Ingredienser - Mirror glaze
150 g vatten
300 g strösocker
300 g glykos
200 g sötad kondenserad mjölk
21 g gelatinpulver + 4 msk vatten
330 g vit hackad choklad
Röd pulverfärg
Gör så här - mirror glaze
Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan
Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan
I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader
Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält
Häll i den kondenserade mjölken och rör om
Häll allt över chokladen, blanda i färgen
Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft
Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna
Låt den kallna till 32/34 grader
Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen
När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem
Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen
Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt
Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten