- Nadde
Glazed cookies

Det är superkul att göra glaserade kakor med olika mönster. De är perfekta att använda på bröllop på allas tallrikar eller vid kalas och dop.
Ingredienser - Cookies
3/4 cup (170g) osaltat rumsvarmt smör
3/4 cup (150g) socker
1 stort ägg, rumsvarmt
2 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk mandelextrakt (går bra att hoppa över om du inte tycker om smaken)
2 och 1/4 cups (281g) mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Gör så här
I en stor skål rör du smör tills det är krämigt, detta tar ungefär en minut
Tillsätt sedan sockret och öka hastigheten på köksassistenten. Du kan även använda elvisp
Rör om tills det är fluffigt, det tar cirka 3-4 minuter. Skrapa från vispen (eller en platta “omröraren” på köksassistenten) och tillsätt ägget, samt axtrakterna. Gör detta i cirka 2 minuter
Häll sedan i de torra ingredienserna och rör om, vispa inte!
Dela degen i 2 delar
Rulla varje del mellan ett varsitt bakplåtspapper och ställ i kylskåpet i minst en timme, men högst en dag. Det går inte att hoppa över detta steg då det är svårt att kavla ut degen om den inte är kyld
När degen är kyld kan du öppna bakplåtspapperet med degen och sätta ett annat ovanpå för att kunna kavla direkt på papperet. På detta vis slipper du kladda ner köksbänken eller att det fastnar deg på kaveln. Föredrar du att kavla ut den på en bänk med mjöl så går detta också bra!
Använd nu utstickare för kakor, de kallas även för städter eller pepperkaksform. Gör inte kakorna för tunna då de annars går sönder när du dekorerar dem
Sätt på ugnen på 177°C, lägg bakplåtspapper på en stor plåt och för över kakorna dit försiktigt för att de ska behålla sin fina form
Baka i cirka 8-11 minuter, de ska bara få lite färg runt kanterna
Rotera gärna plåten efter halva baktiden om du har en ugn med ojämn värme
Låt dem kallna helt innan du börjar dekorera dem
Royal icing - Ingredienser
907 gram florsocker
2 äggvitor
1 tsk citronsaft
Gör så här - Royal icing
Blanda äggvita och citronjuice i en skål
Sikta florsockret och häll i lite i taget medan du rör om med en köksassistent. Använd inte vispen på köksassistenten utan ta den som används för omrörning. Under tiden du rör om kommer det att se ut som vispgrädde. Nu kan du använda den till att spritsa en kant med en rund tyll. För att täcka hela kakan, alltså insidan på kanten behöver den vara lite mer rinnig, tillsätt några droppar vatten för att späda ut glasyren och häll i en squeeze bottle. En squeeze bottle kan du dessutom försluta och använda vid ett senare tillfälle, i en spritspåse torkar glasyren fort.
Videoklippet visar hur du gör för att dekorera kakor med royal icing.