• Nadde

Glazed cookies


Det är superkul att göra glaserade kakor med olika mönster. De är perfekta att använda på bröllop på allas tallrikar eller vid kalas och dop.


Ingredienser - Cookies

  • 3/4 cup (170g) osaltat rumsvarmt smör

  • 3/4 cup (150g) socker

  • 1 stort ägg, rumsvarmt

  • 2 tsk vaniljextrakt

  • 1/4 tsk mandelextrakt (går bra att hoppa över om du inte tycker om smaken)

  • 2 och 1/4 cups (281g) mjöl

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1/4 tsk salt


Gör så här

  • I en stor skål rör du smör tills det är krämigt, detta tar ungefär en minut

  • Tillsätt sedan sockret och öka hastigheten på köksassistenten. Du kan även använda elvisp

  • Rör om tills det är fluffigt, det tar cirka 3-4 minuter. Skrapa från vispen (eller en platta “omröraren” på köksassistenten) och tillsätt ägget, samt axtrakterna. Gör detta i cirka 2 minuter

  • Häll sedan i de torra ingredienserna och rör om, vispa inte!

  • Dela degen i 2 delar

  • Rulla varje del mellan ett varsitt bakplåtspapper och ställ i kylskåpet i minst en timme, men högst en dag. Det går inte att hoppa över detta steg då det är svårt att kavla ut degen om den inte är kyld

  • När degen är kyld kan du öppna bakplåtspapperet med degen och sätta ett annat ovanpå för att kunna kavla direkt på papperet. På detta vis slipper du kladda ner köksbänken eller att det fastnar deg på kaveln. Föredrar du att kavla ut den på en bänk med mjöl så går detta också bra!

  • Använd nu utstickare för kakor, de kallas även för städter eller pepperkaksform. Gör inte kakorna för tunna då de annars går sönder när du dekorerar dem

  • Sätt på ugnen på 177°C, lägg bakplåtspapper på en stor plåt och för över kakorna dit försiktigt för att de ska behålla sin fina form

  • Baka i cirka 8-11 minuter, de ska bara få lite färg runt kanterna

  • Rotera gärna plåten efter halva baktiden om du har en ugn med ojämn värme

  • Låt dem kallna helt innan du börjar dekorera dem

Royal icing - Ingredienser

  • 907 gram florsocker

  • 2 äggvitor

  • 1 tsk citronsaft


Gör så här - Royal icing

  • Blanda äggvita och citronjuice i en skål

  • Sikta florsockret och häll i lite i taget medan du rör om med en köksassistent. Använd inte vispen på köksassistenten utan ta den som används för omrörning. Under tiden du rör om kommer det att se ut som vispgrädde. Nu kan du använda den till att spritsa en kant med en rund tyll. För att täcka hela kakan, alltså insidan på kanten behöver den vara lite mer rinnig, tillsätt några droppar vatten för att späda ut glasyren och häll i en squeeze bottle. En squeeze bottle kan du dessutom försluta och använda vid ett senare tillfälle, i en spritspåse torkar glasyren fort.

Videoklippet visar hur du gör för att dekorera kakor med royal icing.


https://youtu.be/K9wEILJshpU






1 visning

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com