• Nadde

Ferrero rocher-tårta


Mm ferrero rocher, det är helt galet gott! Nötigt, krispigt och krämigt, det kan inte bli bättre än så. Denna tårta är för en riktig choklad och hasselnötsdyrkare!


Svårighetsgrad (medel)


Dag 1. Ingredienser - Chokladmousse

  • 2 gelatinblad

  • 200 g hackad choklad av valfri sort, jag tog marabou

  • 2 dl grädde

Gör så här - Chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten

  • Under tiden gelatinbladen ligger i vatten, blanda grädde och den hackade chokladen i en kastrull

  • Rör om tills allt har smält på låg värme. Det får absolut inte koka!

  • När allt har smält kramar du ur gelatinbladen och lägger i kastrullen, ta bort från plattan och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och låt kallna

  • Lägg in skålen i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten

Rostade hasselnötter

  • Häll upp alla hasselnötter i en ugnsform med bakplåtspapper

  • Sätt ugnen på 200 grader

  • Rosta i ugnen tills de börjar bli lite svarta

  • Ta ut ur ugnen och låt kallna

  • För att ta bort skalet lägger du lite nötter i en kökshandduk och gnuggar dem tills skalet lossnar

  • Hacka dem antingen för hand eller i en matberedare

  • Finhacka dem inte för mycket, det är mycket godare och finare med lite större bitar

Dag 2. Ingredienser - Chokladbotten

  • 120 g osaltat smör

  • 3 stora ägg

  • 170 g mörk choklad

  • 3 msk kakao

  • 1 cup (2.3 dl) socker

  • 1 tsk vaniljextrakt

  • 1/2 krm salt1 cup (2.3 dl) mjöl

  • 1/4 tsk bakpulver

Gör så här - Chokladbotten

  • Sätt ugnen på 180 grader

  • I en kastrull smälter du smör, choklad, socker och vaniljextrakt tillsammans

  • Låt kallna ett par minuter

  • Tillsätt sedan ett ägg i taget i chokladsmeten och rör om

  • Blanda därefter kakao, mjöl, salt och bakpulver

  • Rör om, vispa inte!

  • Häll upp smeten i en kakform, jag använde lite mer än halva smeten. Jag sparade det sista till nästa sats. Du bestämmer själv hur stora bottnar du vill göra. Tänk på att dessa inte reser på samma sätt som andra bottnar. Denna är mer kompakt, kladdig. Det är därför jag gillar den så mycket, tårtan blir väldigt stabil och är samtidigt saftig och väldigt chokladig! Det kan inte bli bättre än så ;)

  • Baka i cirka 10 minuter beroende på ugn. Tänk på att varmluft blir mycket varmare

Dag 3.Ingredienser - Nutellasmörkräm

  • 230g rumsvarmt smör

  • 220g nutella

  • 180g florsocker

  • 50 ml grädde (rumsvarmt)

  • 40g rostade och hackade hasselnötter

  • 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här - Nutellasmörkräm

  • I en köksassistent, eller med en elvisp, vispa smöret tills det blir fluffigt och ljusare

  • Tillsätt lite i taget av florsockret under tiden smöret vispas

  • Tillsätt vaniljextrakten

  • Häll sedan i nutellan och fortsätt vispa i cirka en minut

  • Under tiden smörblandningen vispas häller du sakta i grädden. Anledningen till att den inte får vara iskall är för att det annars finns en risk för att smörblandningen skär sig. Fortsätt vispa i cirka en minut. Denna kan du göra samma dag som du ska sätta ihop tårtan, det är dessutom lättare eftersom den stelnar lite i kylskåpet. Det ska ju gå att spritsa den på tårtan.

Sätt ihop tårtan

  • Som du säkert har listat ut gör du chokladmoussen dagen före du bakar botten. Detta innebär att du gör den 2 dagar innan tårtan ska ätas eftersom tårtan ska stå i kylskåpet över natten. Genom att ha den i kylskåpet ett dygn blir den stabil

  • Börja med att lägga plast i formen du använde till botten. Plasten ska sticka ut på båda sidorna av formen, detta för att du sedan ska kunna slå in tårtan med plast

  • När du har täckt formen så plasten sticker ut på alla sidor, lägger du den första botten i formen. Tänk på att den första botten kommer att hamna längst upp, eftersom man sedan vänder på hela formen, vi kommer till det ett par rader längre ner

  • Vispa därefter upp chokladmoussen till den blir fluffig

  • Spritsa den sedan på botten. Genom att spritsa den får du ett jämnt lager och tårtan blir därför rak och stadig

  • Lägg sedan på nästa botten

  • Spritsa nutellasmörkrämen och strö över lite av hasselnötterna

  • Lägg på den sista botten. Hur många bottnar du vill stapla väljer du själv. Jag brukar ha tre

  • Nu när du har lagt på den sista botten tar du plasten som sticker ut på sidorna och drar till dem lite och lägger över botten så den täcks. Om inte botten är helt täckt kan du ta lite extra plast och lägger över formen

  • Låt den nu stå i kylskåpet under natten

  • Dagen efter öppnar du plasten på toppen av tårtan

  • Sätt en tårtplatta med den guldiga sidan mot kakan, vänd hela formen upp och ner

  • Ta bort tårtformen och därefter resten av plasten

Dekorera tårtan

  • Gör en till sats av nutellasmörkrämen

  • Stryk på smörkrämen runt hela tårtan

  • Ställ in i kylskåpet i en halvtimme

  • Stryk sedan på nästa lager för att den ska bli jämn och fin

Cupcake Jemma visar hur du stryker ett jämnt lager av frosting på tårtan, se från 6.37


https://youtu.be/LpHTmgXFJKM


  • Lägg sedan på resten av hasselnötterna runt tårtan

  • Ställ in i kylskåpet

  • Nu är det dags att göra mirror glazen

Ingredienser - Mirror glaze

  • 4 gelatinblad

  • 225 g socker

  • 125 ml vatten

  • 150 g hackad mörk choklad

  • 30 g siktad kakao

  • 65 ml vispgrädde (36%)

Gör så här

  • Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten

  • Koka vatten och socker till 104 grader, ta bort från värmen

  • Lägg till chokladen och rör tills den har smält

  • Lägg till kakaon och blanda

  • Häll i vispgrädde och blanda

  • När smeten håller 60 grader, krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda

  • Sila och kör därefter med en stavmixer cirka en halv minut, sila igen!

  • Vänta till glazen har svalnat till 29 grader. Se till att kakan är kyld innan du häller på glazen

  • Nu kan du försiktigt hälla över glazen, ta en spatel och stryk den jämnt över toppen på botten. Tänk på att den stelnar fort. Häll lite över kanterna

  • Ställ in i kylskåpet

  • Nu kan du spritsa ovanpå glazen med en stjärntyll

  • Pensla lite guld på 4 st ferror rocher och lägg ovanpå nutellakrämen

  • När du serverar den bör den stå framme i cirka 20-30 minuter innan du äter den, eftersom smörkrämen blir hård

149 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com