• Nadde

Sommardessert

Det här är flera somriga desserter på en och samma tallrik. En riktig tropisk smaksensation.

Formen till jordgubbarna är från en silikonform. De består av en jordgubbsmousse där man i mitten hittar hemmagjord jordgubbssylt, de är sedan doppade i en härlig jordgubs-glaze och dekorerade med citronmeliss. I desserten finner du även smaker av citron, passionsfrukt, banan, persika och rabarber.


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser jordgubbmousse

  • 1 kg jordgubbar

  • 8 dl socker (vanligt strösocker)

  • 1 tsk vaniljpulver (eller stång eller extrakt, vilket du vill)


  • 4 dl vispgrädde (40%)

  • 3 gelatinblad


Gör så här - jordgubbmousse

  • Koka upp socker och jordgubbar tills det börjar tjockna lite, men det ska inte bli lika tjockt som sylt

  • Mixa med stavmixer tills det blir slätt

  • Sila bara hälften av den jordgubbspuré du kokade, resten ska ha kärnorna kvar


  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där tills de har blivit mjuka

  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen

  • Ta 2 dl puré

  • Om purén fortfarande är varm så blanda i gelatinbladen och rör om. Om purén är kall så värm upp den. Det är viktigt att gelatinbladen smälter helt

  • Låt stå åt sidan och kallna

  • Vispa upp grädden

  • Blanda grädden med purén och gärna 1 tsk vaniljpulver

  • Häll upp i silikonformarna, men inte fullt, spara en grop i mitten och fyll med sylt

  • Täck upp resten med mousse och skrapa av formen så det inte ligger ovanför formen

  • Ställ in i frysen i cirka 6 h


Ingredienser - jordgubbssylt

  • 250 g jordgubbar

  • 2 dl syltsocker (ingen katastrof om du bara har vanligt socker :) )


Gör så här - jordgubbssylt

  • Blanda jordgubbar och socker i en kastrull och koka upp tills det tjocknar


Ingredienser - lemoncurd

  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)


Gör så här - lemoncurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h


Ingredienser - praliner (rabarbersmak)

  • 250 g rabarber

  • 1.5 dl syltsocker


Gör så här - praliner

  • Koka upp rabarber och syltsocker tills det blir tjockt

  • Temperera chokladen och fyll silikonformarna

  • När skalet har stelnat fyll med rabarberfyllningen

  • Häll över resten av chokladen och låt stelna


ingredienser - bananmousse

  • 80 g skumbananer

  • 3 dl grädde


Gör så här - bananmousse

  • Klipp bananerna i små bitar

  • Blanda med grädden

  • Rör om under låg värme tills allt har smält. Det får absolut inte koka

  • Ställ in i kylskåpet i cirka 6 h och vispa sedan upp


Ingredienser - persikopannacotta

  • 100 g vit choklad

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 gelatinblad


Gör så här - persikopannacotta

  • Hacka chokladen

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Blanda chokladen med grädden och värm upp tills allt har smält

  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält med resten

  • Rör om tills allt har smält

  • Ta bort från spisen och häll upp i silikonformar

  • Låt kallna ett par minuter

  • Ställ försiktigt in i frysen

  • Låt stå i frysen ett par timmar


Ingredienser - passionsfruktssås

  • 4 passionsfrukter

  • 50 g socker


Gör så här - passionsfruktssås

  • Koka upp tills det börjar tjockna

  • Låt kallna




11 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com