- Nadde
Citron & Blåbärstårta
En supergod mousse tårta med fräsch citronmousse, blåbärsmousse och blåbärssylt på en banankaka som är fylld med choklad och karamellbitar.

Svårighetsgrad (medel)
Ingredienser - kaka
180 g (1 1/1 cup) mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (valfritt)
1 stort ägg
150 g strösocker (3/4 cup)
120 ml solrosolja (1/2 cup)
300 g (1 cup) mosade mogna bananer
80 ml (1/3 cup) naturell yoghurt
2.5 dl chokladknappar (jag använde choklad och karamell som jag köpte i USA, du kan välja precis vad du vill)
Gör så här - kaka
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda mjöl, bakpulver och vanilj, ställ åt sidan
Vispa socker och solrosolja
Tillsätt ägget och vispa
Mosa bananerna och rör om
Tillsätt yoghurten och rör om
Tillsätt de torra ingredienserna och rör om
Tillsätt chokladknapparna och rör om
Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Känn med en sticka efter 10 minuter. Stickan ska komma ut torr
Ingredienser - blåbärssylt
1 kg blåbär
750 g syltsocker
Gör så här - blåbärssylt
Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård
Ingredienser - blåbärsmousse
3 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 g florsocker
170 g cream cheese
140 g blåbärssylt
Gör så här - blåbärsmousse
I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner blåbärssylten
Ingredienser - lemoncurd
Rivet skal från 2 ekologiska citroner
5 äggulor + 2 hela ägg
110 g socker
110 ml citronsaft
60 g kallt smör (tärnat i små bitar)
Gör så här - lemoncurd
Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)
Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)
När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h
Ingredienser - citronmousse
3 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 g florsocker
170 g cream cheese
140 g lemoncurd
Gör så här - citronmousse
I en skål blandar du citronsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner lemoncurd