• Nadde

Citron & Blåbärstårta

En supergod mousse tårta med fräsch citronmousse, blåbärsmousse och blåbärssylt på en banankaka som är fylld med choklad och karamellbitar.



Svårighetsgrad (medel)


Ingredienser - kaka

  • 180 g (1 1/1 cup) mjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljpulver (valfritt)

  • 1 stort ägg

  • 150 g strösocker (3/4 cup)

  • 120 ml solrosolja (1/2 cup)

  • 300 g (1 cup) mosade mogna bananer

  • 80 ml (1/3 cup) naturell yoghurt

  • 2.5 dl chokladknappar (jag använde choklad och karamell som jag köpte i USA, du kan välja precis vad du vill)

Gör så här - kaka

  • Sätt ugnen på 175 grader

  • Blanda mjöl, bakpulver och vanilj, ställ åt sidan

  • Vispa socker och solrosolja

  • Tillsätt ägget och vispa

  • Mosa bananerna och rör om

  • Tillsätt yoghurten och rör om

  • Tillsätt de torra ingredienserna och rör om

  • Tillsätt chokladknapparna och rör om

  • Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Känn med en sticka efter 10 minuter. Stickan ska komma ut torr


Ingredienser - blåbärssylt

  • 1 kg blåbär

  • 750 g syltsocker

Gör så här - blåbärssylt

  • Koka tills det börjar tjockna. Det fortsätter tjockna när den kallnar, så koka inte den allt för hård


Ingredienser - blåbärsmousse

  • 3 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 g florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 g blåbärssylt

Gör så här - blåbärsmousse

  • I en skål blandar du vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner blåbärssylten

Ingredienser - lemoncurd

  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)

Gör så här - lemoncurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h

Ingredienser - citronmousse

  • 3 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 g florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 g lemoncurd

Gör så här - citronmousse

  • I en skål blandar du citronsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner lemoncurd





©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com