• Nadde

Chokladtårta

Saftig chokladbotten med maraboumousse, karamellmousse, centermousse, bitar av center, karamelljordnötter, karamellgodis och nougat. Den är spacklad med en chokladganache på Marabou, toppad med en vit chokladmousse och vit choklad.


Ingredienser - Karamellmousse

  • ​80 g socker

  • 40 g äggulor

  • 100 g grädde

  • 120 g marabou mjölkchoklad

  • 3 gelatinblad eller 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten

  • 1 msk vatten

  • 200 g vispad grädde

  • 1 tsk vanilj

Gör så här

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med 2 msk kallt vatten

  • Smält chokladen och ställ åt sidan

  • Vispa upp 200 g grädde och ställ åt sidan

  • Häll sockret i en stekpanna på medelhög värme. Sockret ska smälta helt

  • När sockret börjar bli brunt värmer du 100 g grädde

  • När sockret har smält häller du i den varma grädden och rör om under tiden

  • I en separat skål tempererar du äggulorna genom att tillsätta lite av karamellen och vispa under tiden

  • Häll sedan i äggblandningen med resten av karamellen i en kastrull, se till att hela tiden röra om

  • När den har nått upp till 85 grader tar du bort kastrullen från spisen, och tillsätter gelatinet. Krama först ur vattnet om du använder gelatinblad

  • Blanda i chokladen och rör om

  • Vänd i lite i taget av den vispade grädden och tillsätt vaniljen

  • Fyll silikonformen och ställ in i frysen

Ingredienser - maraboumousse

  • 200 g mjölkchoklad

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 1 gelatinblad

Gör så här - mousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka

  • När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält

  • Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen

  • Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten

  • Vispa sedan upp moussen


Ingredienser - centermousse

  • 200 g mjölkchoklad

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 1 gelatinblad

Gör så här - mousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka

  • När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält

  • Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen

  • Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten

  • Vispa sedan upp moussen


Ingredienser - Chokladkaka

  • 3 cups mjöl (384 g)

  • 3 cups socker (384 g)

  • 1 1/2 cups kakao (127 g)

  • 1 msk bikarbonat

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt

  • 4 stora ägg

  • 1 1/2 cup, ta bort 1 msk och tillsätt vitvinsvinäger (buttermilk) (367 g)

  • 1 1/2 cup hett vatten (352 ml)

  • 1/2 cup solrosolja (112 g)

  • 2 tsk vaniljpulver eller extrakt


Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader

  • Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt

  • Tillsätt ägg, buttermilk, hett vatten, olja och vanilj

  • Rör om tills allt är blandat

  • Baka i cirka 15 minuter, kolla med en sticka efter 10


Ingredienser - ganache

  • 10 dl hackad choklad

  • 5 dl vispgrädde (40%)


Gör så här - ganache

  • Hacka chokladen

  • Värm upp grädden

  • Häll över chokladen

  • Låt stå i en min, rör sedan om till det blir slätt

  • Ställ in i kylen till det har blivit lite hårdare, tänk på att den ska vara så pass mjuk att du kan täcka tårtan med den



Ingredienser - vit chokladmousse (att spritsa ovanpå tårtan)

  • 200 g vit choklad

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 1 gelatinblad

Gör så här - mousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Värm upp grädde med chokladen under omrörning, det får absolut inte koka

  • När allt är smält tillsätter du gelatinbladet och rör om tills det har smält

  • Häll upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills den har svalnat, lägg sedan in i kylen

  • Låt stå i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten

  • Vispa sedan upp moussen

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla