• Nadde

Cake international hösten 2018Cake international är världens största tårttävling! Den är helt fantastisk. Det var mer än 2000 tävlande och tusentals besökare. Massor med butiker hade små bås där de sålde sina formar, färger, glitter, allt du kan tänka dig. Det var så roligt och inspirerande! Jag kommer helt klart att delta under hösten 2019. 


Mitt tävlingsbidrag var en unicorn-kvinna, hornet var jag tvungen att sätta dit på plats eftersom den annars inte fick plats i kartongen. Anledningen till detta val var nog för min besatthet kring fina pastellfärger. Sen var man ju tvungen att prova den nya airbrushmaskinen och alla fina nyinköpta färger. Jag har dessutom alltid velat göra ett ansikte i en mer realistisk storlek. 


Så vad består denna tårta av? 


Basen består av rice krispies blandat med marshmallowfluff. Detta för att figuren inte skulle bli för tung, samt att det skulle bli vansinnigt dyrt om jag byggde upp hela med modelleringschoklad. Huvudet fick jag gjuta i en chokladform som jag beställde från USA. Sen var det bara att börja bygga upp ansiktet med massor av modelleringschoklad. Avalon cakes har en superbra guide för vad man bör tänka på när man gör ett huvud ;) 


Ni undrar säkert, är det meningen att man ska äta denna? 


Svaret är nej :) Det är fruktansvärt många tävlande, vilket gör att det aldrig skulle gå att provsmaka alla fina tårtor. Jag skulle nog snarare kalla detta för en skönhetstävling för tårtor. Helt enkelt ett ställe där man får chansen att visa upp sitt vackra konstverk. De flesta består inte av en tårtbotten med fyllning, just eftersom man gör den månader i förväg. Fyllning gör också tårtan instabil. Det finns en hel del regler som måste följas och i de flesta kategorier är det tillåtet att använda vissa icke ätbara material, för att hålla saker och ting på sin plats. 


Hur långt tid tar det att göra den?


Denna tog runt en månad att göra och det är ändå alldeles för kort tid. Jag skulle rekommendera att man påbörjar sitt tävlingsbidrag minst 3 månader innan. 


Vad behöver man för att göra en sån här stor figur? 


Jag tror att jag använde 10-15 chokladkakor (90% kakohalt för att den skulle bli stenhård), för att gjuta huvudet. Ett helt paket rise krispies, en burk marshmallowfluff, 4-5 kg modelleringschoklad, massor med airbrushfärger, en tårtplatta och massor med skulptureringsverktyg. Några av dem finner du på webbshoppen. 

Jag satsade på brons och snuddade precis på det, så jag fick certificate of merit. Jag vet vad jag borde ha finslipat lite mer på och vad juryn är ute efter. Nu tänker jag satsa stenhårt inför nästa tävling :D Jag vill även passa på att tacka Norweigan för att de var så fantastiskt snälla som lät mig ta med min tårta som handbagage! 7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla