- Nadde
Bröllopstårta
Uppdaterad: 9 maj 2019

Baka gärna botten samma dag som du sätter ihop tårtan, medan mousserna måste göras dagen före. Gör en liten sats av smörkrämen dagen då du sätter ihop tårtan, resten görs samma dag som du ska “spackla” den och lägga på sugarpasten. Sammanlagt tar det 3 dagar att baka denna. När det gäller choklad och lakritsfluffen så kan du utesluta gelatinbladen, men tänk då på att den blir mycket lösare. Vill man trycka in mycket mousse i en bröllopstårta och hålla den rak och stabil, så är gelatinbladen nödvändiga. Det går säkert att ersätta med den vegetabiliska agar agar, jag har tyvärr inte testat än
Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser – Tårtbotten
Gör 4 bottnar av varje storlek, se till att de inte är för tjocka. De ska bli cirka en centimeter när de är färdiggräddade. Måtten står i cups, men är omvandlade till dl, få inte panik över att det står 2.3 det är bara att ta precis under halva dl-måttet.
8 msk rumsvarmt smör
2 3/4 cups (6.5 dl) mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 cups (på gränsen till 5 dl) socker
1/2 cup (1 dl + 1 msk) solros eller rapsolja
5 stora rumsvarma ägg
1 cup (2.3 dl, ta lite under halva för att få 0.3) mjölk
3 tsk vaniljpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Ta tårtformen och ställ den på ett bakplåtspapper och rita efter formen. Klipp sedan ut cirkeln. Spraya fett i tårtformen och lägg i cirkeln i botten, spraya lite fett ovanpå. Om du inte har sprayfett så smält smör och pensla. Se till att alla ingredienser är rumsvarma, inklusive mjölken. Annars kommer det att skära sig
I en bunke blandar du socker, olja och smör
Vispa tills det blir vitt och fluffigt (cirka 5 min)
Vispa sedan i ett ägg i taget
I en separat bunke blandar du i alla torra ingredienser
Sikta i bunken med äggblandningen, ta lite i taget och varva med mjölken. Rör om, vispa inte
Häll upp smeten i formen, tänk på att den reser sig så gör den inte för tjock. Fyll inte hela formen, det räcker med cirka en halv centimeter. Vi ska ju ha fyra bottnar!
Baka i cirka 10-15 minuter, det varierar från ugn till ugn. Det beror dessutom på hur mycket smet du häller upp i formen
Känn med en sticka efter 10. När kakan är klar och har kallnat vänder du den upp och ner och drar bort bakplåtspapperet.
Ingredienser - Sirap
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
Gör så här - Sirap
Blanda allt i en kastrull och koka tills det blir lite tjockt. Det ska inte bli lika tjockt eller mörkt som köpt sirap. Denna sirap ska bara användas till att hälla på bottnarna för att hålla dem extra saftiga. Den ska alltså vara mycket tunnare än vanlig sirap. Koka i någon minut.
Tårta 1.
Ingredienser - Hallonmousse
3 dl vispgrädde (40%)
250 g hallon
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
4 gelatinblad
Gör så här - Hallonmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Koka upp hallon, socker och vanilj tills den nästan blir lika tjock som sylt
Under tiden sylten är varm blandar du i gelatinbladen (krama ur vattnet ur bladen först), rör om tills allt har smält. Låt kallna helt
Vispa sedan upp grädden och rör försiktigt i sylten
Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten
Ingredienser - Hallonsylt
500 g hallon
3.5 dl syltsocker
1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
Gör så här - Hallonsylt
Blanda hallonen, sockret och vaniljen i en kastrull
Koka och rör om emellanåt. Ta bort från spisen när konsistensen ser ut som sylt
Ingredienser - Hallonpannacotta
150 g hallon
3 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde (40%)
1 dl florsocker
Gör så här - Hallonpannacotta
Om hallonen är frysta, tina då dem. De behöver däremot inte vara 100% tinade. Mixa hallonen till en puré och sila sedan den
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Blanda grädde, florsocker, vanilj och hallonpurén i en kastrull. Koka upp och ta sedan bort från spisen
Krama ur gelatinbladen och blanda i tills allt har smält
Ta en springform, eller en annan form med avtagbar kant. Formen ska vara lika stor som tårtformen
Klä in formen med plast så det inte rinner ut på kanterna. När den har svalnat häller du i formen och ställer in i kylskåpet. Denna ska sedan läggas direkt på en tårtbotten
Låt stå i kylskåpet i minst 7 h eller helst över natten
Ingredienser - Lakritsfluff
250 g rollokola med lakrtissmak
3 dl grädde
2 gelatinblad
Kickgodis till att ha ovanpå fluffen. Ta cirka 3 stycken stora och hacka i bitar. Spara till senare!
Gör så här - Lakritsfluff
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda kolorna med grädden i en kastrull och rör om på låg värme. Det får absolut inte koka. Det är dessutom viktigt att man rör om hela tiden
När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen, lägg i blandningen och rör om tills bladen har smält
Sila gärna för att få bort eventuella gelatinklumpar
Låt stå i rumstemperatur tills den har kallnat helt
Ställ in i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten innan du vispar upp den
Tårta 2.
Ingredienser - Vaniljpannacotta
100 g vit choklad
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
5 dl vispgrädde (40%)
3 gelatinblad
Gör så här - Vaniljpannacotta
Hacka chokladen
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.I en kastrull blandar du grädde och vanilj. Koka upp och rör om.Ta sedan bort från spisen, häll i chokladen, krama ur gelatinbladen och blanda med resten.Rör om tills allt har smält
Ta en springform, eller en annan form med avtagbar kant. Formen ska vara lika stor som tårtformen
Klä in formen med plast så det inte rinner ut på kanterna. När den har svalnat häller du i formen och ställer in i kylskåpet. Denna ska sedan läggas direkt på en tårtbotten
Låt stå i kylskåpet i minst 7 h eller helst över natten
Ingredienser - Lemoncurd
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör (ersätt inte med margarin)
Gör så här - Lemoncurd
Tvätta citronerna noga. Riv skalet fint från båda citronerna
Pressa ur saften
Skär smöret i små tärningar
Vispa socker och ägg några minuter i en skål.Blanda sedan i skalet och saften med äggblandningen
Häll över i en kastrull och vispa på medelhög värme, låt det inte koka! Det är viktigt att hela tiden vispa så det inte blir äggröra. När den är tjock (som en kräm), tar du bort den från spisen och klickar i smöret och rör om till allt har smält
Låt krämen svalna och ställ sedan in i kylskåpet
Ingredienser - Vit chokladmousse
200 g vit choklad
3 dl grädde
2 gelatinblad
1 tsk vaniljpulver
Gör så här - Vit chokladmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka chokladen, blanda med grädden och vaniljen
Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om. När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden.Rör om tills allt har smält.
Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar. Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet
Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den
Tårta 3.
Ingredienser - Chokladmousse
200 g Marabou+ hacka gärna lite choklad (cirka 1 dl) till att ha ovanpå moussen. Spara tills tårtan ska sättas ihop
3 dl grädde
2 gelatinblad
Gör så här - Chokladmousse
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Finhacka chokladen, blanda med grädden. Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om.När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden. Rör om tills allt har smält
Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar
Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet
Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den
Ingredienser - Nutellasmörkräm
350 g nutella, den minsta burken ska innehålla 350 g, men när jag mätte upp fattades det cirka 100 g, så var alltid noga med att väga allt oavsett vad det står på etiketten
1 paket rumsvarmt smör (ersätt inte med margarin)
1 paket florsocker
2 msk grädde (rumsvarmt)
Gör så här - Nutellasmörkräm
Se till att alla ingredienser är rumsvarma, annars kommer den att skära sig
Vispa upp smöret fluffigt och vitt
Tillsätt sedan nutellan och florsockret och fortsätt vispa
Häll sedan lite i taget av grädden under vispning
Vispa i cirka en minut.
Ingredienser - smörkräm att ha runt tårtan
1 paket rumsvarmt smör (ersätt inte med margarin)
1 burk sötad kondenserad mjölk
Gör så här
Se till att smöret är riktigt mjukt
Blanda smöret med den kondenserade mjölken och vispa
Använd helst en köksassistent då den ska vispas i minst 15 minuter
Smöret ska bli vitt och fluffigt
Rosta hasselnötter
Rosta cirka 100 g hasselnötter
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg hasselnötterna på en plåt
Rosta i 10 minuter
Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalet
Plocka bort de skalade nötterna och hacka dem, lägg åt sidan och spara tills tårtan ska sättas ihop. Det går även bra att rosta i en stekpanna tills de blir någorlunda svarta
Sätta ihop tårtan
Alla formar du bakade bottnarna i ska vara rena. Täck dem sedan med plast långt upp på kanterna, till och med ett par centimeter över kanten. Sätt plasten åt olika håll och tryck ner så du får en botten, den ska kunna täcka hela tårtan sen. När du ska börja stapla är det viktigt att du tänker på att botten hamnar överst sen. Jag brukar därför tänka på att den tyngsta moussen hamnar längst ner på tårtan, så den lägger du alltså i sist i formen Det blir en omvänd ordning.
Tårta 1.
Börja med första botten, pensla eller häll över lite sirap
Lägg sedan på hallonsylt
Ta smörkräm i en spritspåse med en stor och rund tyll, spritsa en tjock kant runt hela botten
Smörkrämskanten gör att du får en stabil tårta och ingen mousse som pyser ut på sidan.Inuti smörkanten kan du nu lägga i lakritsmoussen
Ta den hackade kickgodisen och lägg ovanpå moussen
Ta nästan botten, lägg på sirap
Lägg på hallonsylt, spritsa en smörkrämskant
Lägg i hallonpannacottan inuti kanten. Här kan det vara lite lurigt. Jag tog bort springformskanten, petade bort plasten och sedan försökte jag lyfta över med en stekspade. Du kan också ta själva plastsidan i handen och sen slänga över och peta bort plasten. Det blir inte hundra procent jämnt, men det kan du karva med en kniv
Ta nästa botten, sirap, och lägg på sylt, gör en smörkrämskant
Lägg sedan i hallonmoussen inuti kanten. Hallonmoussen är stabilast så den ville jag ha längst ner
Lägg på den sista botten
Sedan brukar jag ta ett litet vattenpass för att kolla att tårtan är helt jämn. Om den är ojämn tar jag spritsen med smörkräm och trycker in där det är för lågt. Man måste inte göra så, men om man vill försäkra sig om att tårtan inte lutar är det ett bra sätt
Dra till i plasten och dra den över tårtan. Ta varje “kant” och täck på alla sidor. Du lägger därmed plasten ovanpå tårtan. Ta gärna lite extra plast om det är något som inte är riktigt täckt. Detta gör tårtan stabil och håller inne alla godsaker, plus att den inte torkar i kylskåpet
Tårta 2.
Gör som ovan, lägg mycket plast i botten på formen
Börja med första botten, pensla med sirap
Spritsa en smörkrämskant
Lägg på lemoncurd innanför kanten
Ta nästa botten, sirap, spritsa en smörkrämskant
Vispa den vita chokladmoussen fluffigt
Lägg den vita chokladmoussen innanför kanten
Lägg på nästa botten, sirap, spritsa en smörkrämskant
Lägg ett tunt lager med lemoncurd innanför kanten
Lägg sedan på pannacottan, gör samma som med första tårtan. Karva om den är ojämn eller för tjock
Ta nästa botten, sirap, sprtisa en smörkrämskant
Lägg den vita chokladmoussen innanför kanten
Ta den sista botten
Mät med vattenpass, om den är ojämn, spritsa in smörkräm
Klä tårtan med plasten
Tårta 3.
Gör som ovan, lägg mycket plast i botten på formen. Plasten ska vara mycket längre än formen
Börja med första botten, pensla med sirap
Spritsa en smörkrämskant
Innanför kanten lägger du nutellasmörkrämen
Strö över de rostade och hackade hasselnötterna
Ta nästa botten, sirap och ta ett tunt lager med hallonsylt
Spritsa en smörkrämskant
Vispa upp maraboumoussen fluffigt
Innanför kanten lägger du i maraboumoussen
Strö över de hackade maraboubitarna
Ta nästa botten, sirap, lägg på ett tunt lager med hallonsylt
Spritsa en smörkrämskant
Fyll med nutellasmörkräm
Strö över de hackade hasselnötterna
Lägg på den sista botten
Dekorering
Nu kommer den roligaste biten! Till denna tårta använde jag THE SUGARPASTE, det är helt klart min favorit, jag kommer aldrig att använda någon annan :) De blommor som finns på tårtan är hortensia, rosor, vallmokapsel (ingen form användes för denna), blad för rosor, eukalyptusblad och en stjärnform för att göra de små blommorna.