• Nadde

Bröllopstårta

Uppdaterad: 9 maj 2019



Baka gärna botten samma dag som du sätter ihop tårtan, medan mousserna måste göras dagen före. Gör en liten sats av smörkrämen dagen då du sätter ihop tårtan, resten görs samma dag som du ska “spackla” den och lägga på sugarpasten. Sammanlagt tar det 3 dagar att baka denna. När det gäller choklad och lakritsfluffen så kan du utesluta gelatinbladen, men tänk då på att den blir mycket lösare. Vill man trycka in mycket mousse i en bröllopstårta och hålla den rak och stabil, så är gelatinbladen nödvändiga. Det går säkert att ersätta med den vegetabiliska agar agar, jag har tyvärr inte testat än


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser – Tårtbotten


Gör 4 bottnar av varje storlek, se till att de inte är för tjocka. De ska bli cirka en centimeter när de är färdiggräddade. Måtten står i cups, men är omvandlade till dl, få inte panik över att det står 2.3 det är bara att ta precis under halva dl-måttet.

  • 8 msk rumsvarmt smör

  • 2 3/4 cups (6.5 dl) mjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 2 cups (på gränsen till 5 dl) socker

  • 1/2 cup (1 dl + 1 msk) solros eller rapsolja

  • 5 stora rumsvarma ägg

  • 1 cup (2.3 dl, ta lite under halva för att få 0.3) mjölk

  • 3 tsk vaniljpulver

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader

  • Ta tårtformen och ställ den på ett bakplåtspapper och rita efter formen. Klipp sedan ut cirkeln. Spraya fett i tårtformen och lägg i cirkeln i botten, spraya lite fett ovanpå. Om du inte har sprayfett så smält smör och pensla. Se till att alla ingredienser är rumsvarma, inklusive mjölken. Annars kommer det att skära sig

  • I en bunke blandar du socker, olja och smör

  • Vispa tills det blir vitt och fluffigt (cirka 5 min)

  • Vispa sedan i ett ägg i taget

  • I en separat bunke blandar du i alla torra ingredienser

  • Sikta i bunken med äggblandningen, ta lite i taget och varva med mjölken. Rör om, vispa inte

  • Häll upp smeten i formen, tänk på att den reser sig så gör den inte för tjock. Fyll inte hela formen, det räcker med cirka en halv centimeter. Vi ska ju ha fyra bottnar!

  • Baka i cirka 10-15 minuter, det varierar från ugn till ugn. Det beror dessutom på hur mycket smet du häller upp i formen

  • Känn med en sticka efter 10. När kakan är klar och har kallnat vänder du den upp och ner och drar bort bakplåtspapperet.

Ingredienser - Sirap

  • 1 dl socker

  • 1 dl vatten

  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här - Sirap

  • Blanda allt i en kastrull och koka tills det blir lite tjockt. Det ska inte bli lika tjockt eller mörkt som köpt sirap. Denna sirap ska bara användas till att hälla på bottnarna för att hålla dem extra saftiga. Den ska alltså vara mycket tunnare än vanlig sirap. Koka i någon minut.

Tårta 1.

Ingredienser - Hallonmousse

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 250 g hallon

  • 1 dl socker

  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

  • 4 gelatinblad

Gör så här - Hallonmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Koka upp hallon, socker och vanilj tills den nästan blir lika tjock som sylt

  • Under tiden sylten är varm blandar du i gelatinbladen (krama ur vattnet ur bladen först), rör om tills allt har smält. Låt kallna helt

  • Vispa sedan upp grädden och rör försiktigt i sylten

  • Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten


Ingredienser - Hallonsylt

  • 500 g hallon

  • 3.5 dl syltsocker

  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

Gör så här - Hallonsylt

  • Blanda hallonen, sockret och vaniljen i en kastrull

  • Koka och rör om emellanåt. Ta bort från spisen när konsistensen ser ut som sylt

Ingredienser - Hallonpannacotta

  • 150 g hallon

  • 3 gelatinblad

  • 1 vaniljstång

  • 5 dl vispgrädde (40%)

  • 1 dl florsocker

Gör så här - Hallonpannacotta

  • Om hallonen är frysta, tina då dem. De behöver däremot inte vara 100% tinade. Mixa hallonen till en puré och sila sedan den

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Blanda grädde, florsocker, vanilj och hallonpurén i en kastrull. Koka upp och ta sedan bort från spisen

  • Krama ur gelatinbladen och blanda i tills allt har smält

  • Ta en springform, eller en annan form med avtagbar kant. Formen ska vara lika stor som tårtformen

  • Klä in formen med plast så det inte rinner ut på kanterna. När den har svalnat häller du i formen och ställer in i kylskåpet. Denna ska sedan läggas direkt på en tårtbotten

  • Låt stå i kylskåpet i minst 7 h eller helst över natten

Ingredienser - Lakritsfluff

  • 250 g rollokola med lakrtissmak

  • 3 dl grädde

  • 2 gelatinblad

  • Kickgodis till att ha ovanpå fluffen. Ta cirka 3 stycken stora och hacka i bitar. Spara till senare!

Gör så här - Lakritsfluff

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda kolorna med grädden i en kastrull och rör om på låg värme. Det får absolut inte koka. Det är dessutom viktigt att man rör om hela tiden

  • När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen, lägg i blandningen och rör om tills bladen har smält

  • Sila gärna för att få bort eventuella gelatinklumpar

  • Låt stå i rumstemperatur tills den har kallnat helt

  • Ställ in i kylskåpet i minst 6 h, helst över natten innan du vispar upp den

Tårta 2.

Ingredienser - Vaniljpannacotta

  • 100 g vit choklad

  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

  • 5 dl vispgrädde (40%)

  • 3 gelatinblad

Gör så här - Vaniljpannacotta

  • Hacka chokladen

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.I en kastrull blandar du grädde och vanilj. Koka upp och rör om.Ta sedan bort från spisen, häll i chokladen, krama ur gelatinbladen och blanda med resten.Rör om tills allt har smält

  • Ta en springform, eller en annan form med avtagbar kant. Formen ska vara lika stor som tårtformen

  • Klä in formen med plast så det inte rinner ut på kanterna. När den har svalnat häller du i formen och ställer in i kylskåpet. Denna ska sedan läggas direkt på en tårtbotten

  • Låt stå i kylskåpet i minst 7 h eller helst över natten

Ingredienser - Lemoncurd

  • 2 citroner

  • 2 äggulor

  • 1 ägg

  • 2 dl socker

  • 100 g smör (ersätt inte med margarin)

Gör så här - Lemoncurd

  • Tvätta citronerna noga. Riv skalet fint från båda citronerna

  • Pressa ur saften

  • Skär smöret i små tärningar

  • Vispa socker och ägg några minuter i en skål.Blanda sedan i skalet och saften med äggblandningen

  • Häll över i en kastrull och vispa på medelhög värme, låt det inte koka! Det är viktigt att hela tiden vispa så det inte blir äggröra. När den är tjock (som en kräm), tar du bort den från spisen och klickar i smöret och rör om till allt har smält

  • Låt krämen svalna och ställ sedan in i kylskåpet

Ingredienser - Vit chokladmousse

  • 200 g vit choklad

  • 3 dl grädde

  • 2 gelatinblad

  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här - Vit chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Finhacka chokladen, blanda med grädden och vaniljen

  • Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om. När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden.Rör om tills allt har smält.

  • Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar. Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet

  • Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den

Tårta 3.

Ingredienser - Chokladmousse

  • 200 g Marabou+ hacka gärna lite choklad (cirka 1 dl) till att ha ovanpå moussen. Spara tills tårtan ska sättas ihop

  • 3 dl grädde

  • 2 gelatinblad

Gör så här - Chokladmousse

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Finhacka chokladen, blanda med grädden. Rör om under låg värme, det är viktigt att det inte kokar och att du hela tiden rör om.När allt är smält kramar du ur vattnet ur gelatinbladen och blandar i grädden. Rör om tills allt har smält

  • Sila för att försäkra dig om att det inte finns någon klump kvar

  • Låt den kallna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet

  • Ställ in i kylskåpet i minst 6 h eller helst över natten innan du vispar upp den

Ingredienser - Nutellasmörkräm

  • 350 g nutella, den minsta burken ska innehålla 350 g, men när jag mätte upp fattades det cirka 100 g, så var alltid noga med att väga allt oavsett vad det står på etiketten

  • 1 paket rumsvarmt smör (ersätt inte med margarin)

  • 1 paket florsocker

  • 2 msk grädde (rumsvarmt)

Gör så här - Nutellasmörkräm

  • Se till att alla ingredienser är rumsvarma, annars kommer den att skära sig

  • Vispa upp smöret fluffigt och vitt

  • Tillsätt sedan nutellan och florsockret och fortsätt vispa

  • Häll sedan lite i taget av grädden under vispning

  • Vispa i cirka en minut.

Ingredienser - smörkräm att ha runt tårtan

  • 1 paket rumsvarmt smör (ersätt inte med margarin)

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk

Gör så här

  • Se till att smöret är riktigt mjukt

  • Blanda smöret med den kondenserade mjölken och vispa

  • Använd helst en köksassistent då den ska vispas i minst 15 minuter

  • Smöret ska bli vitt och fluffigt

Rosta hasselnötter

  • Rosta cirka 100 g hasselnötter

  • Sätt ugnen på 200 grader

  • Lägg hasselnötterna på en plåt

  • Rosta i 10 minuter

  • Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalet

  • Plocka bort de skalade nötterna och hacka dem, lägg åt sidan och spara tills tårtan ska sättas ihop. Det går även bra att rosta i en stekpanna tills de blir någorlunda svarta

Sätta ihop tårtan

Alla formar du bakade bottnarna i ska vara rena. Täck dem sedan med plast långt upp på kanterna, till och med ett par centimeter över kanten. Sätt plasten åt olika håll och tryck ner så du får en botten, den ska kunna täcka hela tårtan sen. När du ska börja stapla är det viktigt att du tänker på att botten hamnar överst sen. Jag brukar därför tänka på att den tyngsta moussen hamnar längst ner på tårtan, så den lägger du alltså i sist i formen Det blir en omvänd ordning.


Tårta 1.

  • Börja med första botten, pensla eller häll över lite sirap

  • Lägg sedan på hallonsylt

  • Ta smörkräm i en spritspåse med en stor och rund tyll, spritsa en tjock kant runt hela botten

  • Smörkrämskanten gör att du får en stabil tårta och ingen mousse som pyser ut på sidan.Inuti smörkanten kan du nu lägga i lakritsmoussen

  • Ta den hackade kickgodisen och lägg ovanpå moussen

  • Ta nästan botten, lägg på sirap

  • Lägg på hallonsylt, spritsa en smörkrämskant

  • Lägg i hallonpannacottan inuti kanten. Här kan det vara lite lurigt. Jag tog bort springformskanten, petade bort plasten och sedan försökte jag lyfta över med en stekspade. Du kan också ta själva plastsidan i handen och sen slänga över och peta bort plasten. Det blir inte hundra procent jämnt, men det kan du karva med en kniv

  • Ta nästa botten, sirap, och lägg på sylt, gör en smörkrämskant

  • Lägg sedan i hallonmoussen inuti kanten. Hallonmoussen är stabilast så den ville jag ha längst ner

  • Lägg på den sista botten

  • Sedan brukar jag ta ett litet vattenpass för att kolla att tårtan är helt jämn. Om den är ojämn tar jag spritsen med smörkräm och trycker in där det är för lågt. Man måste inte göra så, men om man vill försäkra sig om att tårtan inte lutar är det ett bra sätt

  • Dra till i plasten och dra den över tårtan. Ta varje “kant” och täck på alla sidor. Du lägger därmed plasten ovanpå tårtan. Ta gärna lite extra plast om det är något som inte är riktigt täckt. Detta gör tårtan stabil och håller inne alla godsaker, plus att den inte torkar i kylskåpet

Tårta 2.

  • Gör som ovan, lägg mycket plast i botten på formen

  • Börja med första botten, pensla med sirap

  • Spritsa en smörkrämskant

  • Lägg på lemoncurd innanför kanten

  • Ta nästa botten, sirap, spritsa en smörkrämskant

  • Vispa den vita chokladmoussen fluffigt

  • Lägg den vita chokladmoussen innanför kanten

  • Lägg på nästa botten, sirap, spritsa en smörkrämskant

  • Lägg ett tunt lager med lemoncurd innanför kanten

  • Lägg sedan på pannacottan, gör samma som med första tårtan. Karva om den är ojämn eller för tjock

  • Ta nästa botten, sirap, sprtisa en smörkrämskant

  • Lägg den vita chokladmoussen innanför kanten

  • Ta den sista botten

  • Mät med vattenpass, om den är ojämn, spritsa in smörkräm

  • Klä tårtan med plasten

Tårta 3.

  • Gör som ovan, lägg mycket plast i botten på formen. Plasten ska vara mycket längre än formen

  • Börja med första botten, pensla med sirap

  • Spritsa en smörkrämskant

  • Innanför kanten lägger du nutellasmörkrämen

  • Strö över de rostade och hackade hasselnötterna

  • Ta nästa botten, sirap och ta ett tunt lager med hallonsylt

  • Spritsa en smörkrämskant

  • Vispa upp maraboumoussen fluffigt

  • Innanför kanten lägger du i maraboumoussen

  • Strö över de hackade maraboubitarna

  • Ta nästa botten, sirap, lägg på ett tunt lager med hallonsylt

  • Spritsa en smörkrämskant

  • Fyll med nutellasmörkräm

  • Strö över de hackade hasselnötterna

  • Lägg på den sista botten

Dekorering

Nu kommer den roligaste biten! Till denna tårta använde jag THE SUGARPASTE, det är helt klart min favorit, jag kommer aldrig att använda någon annan :) De blommor som finns på tårtan är hortensia, rosor, vallmokapsel (ingen form användes för denna), blad för rosor, eukalyptusblad och en stjärnform för att göra de små blommorna.

60 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com