• Nadde

Babblarna


LBabblarna, ett tema som visade sig vara roligare att göra än jag trodde. Jag hade först bestämt mig för att aldrig göra en tårta med dessa knasiga figurer, tills jag inte kunde säga nej till en god vän :)


Svårighetsgrad (svår)


Ingredienser - Tårtbotten

  • 8 msk (113 g) rumsvarmt smör

  • 1/2 cup (100 g) solrosolja

  • 2 cups (400 g) socker

  • 5 stora ägg (rumsvarma)

  • 2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)

  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver

  • 1 cup (245 g) rumsvarm mjölk


Gör så här - Tårtbotten

  • För en tårta gör man 4 bottnar

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader

  • Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta

  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig

  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt

  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen

  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken

  • Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg

  • Sikta därefter ner bakpulvret

  • Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten

  • Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min

  • Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg

Ingredienser - citronsirap

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl vatten

  • Rivet citronskal från 2 citroner


Gör så här - citronsirap

  • Koka i ett par minuter tills sockret har löst upp sig och det är lite tjockare


Ingredienser - lemoncurd

  • Rivet skal från 2 ekologiska citroner

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml citronsaft

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)


Gör så här - lemoncurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h

Ingredienser - passionsfruktscurd

  • 5 äggulor + 2 hela ägg

  • 110 g socker

  • 110 ml saft från passionsfrukter

  • Gärna ett par droppar passionsfrukts-extrakt

  • 60 g kallt smör (tärnat i små bitar)


Gör så här - passionsfruktscurd

  • Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)

  • Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)

  • När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält

  • Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h


Ingredienser - passionsfruktsmousse

  • 1 msk saften från en passionsfrukt

  • 1 msk vatten

  • 3 msk gelatinpulver

  • 180 ml vispgrädde

  • 55 florsocker

  • 170 g cream cheese

  • 140 passionsfruktscurd


Gör så här - passionsfruktsmousse

  • I en skål blandar du passionsfruktsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå

  • Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös

  • Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat

  • Rör sedan ner passionsfrukts-curden


Ingredienser - vit chokladmousse

  • 3 dl vispgrädde (40%)

  • 2 gelatinblad

  • 250 g vit choklad


Gör så här - vit chokladmousse

  • Hacka den vita chokladen och ställ åt sidan

  • Lägg i gelatinbladen i en skål med kallt vatten

  • Blanda den hackade chokladen och grädden, rör om under låg temperatur

  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen

  • Tillsätt gelatinbladen när mer än hälften av chokladen har smält

  • Låt kallna i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten

  • Vispa upp fluffigt


Sätta ihop tårtan

I denna video visar jag hur jag bygger upp en tårta. Varva alla ovanstående ingredienser på samma sätt som i denna video.





28 visningar

©2019 av Nadire. Proudly created with Wix.com