- Nadde
Babblarna
LBabblarna, ett tema som visade sig vara roligare att göra än jag trodde. Jag hade först bestämt mig för att aldrig göra en tårta med dessa knasiga figurer, tills jag inte kunde säga nej till en god vän :)

Svårighetsgrad (svår)
Ingredienser - Tårtbotten
8 msk (113 g) rumsvarmt smör
1/2 cup (100 g) solrosolja
2 cups (400 g) socker
5 stora ägg (rumsvarma)
2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
1 cup (245 g) rumsvarm mjölk
Gör så här - Tårtbotten
För en tårta gör man 4 bottnar
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Jag brukar göra 4 ganska tunna (cirka 1.5 cm) bottnar till en tårta
Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig
Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt
Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen
När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken
Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg
Sikta därefter ner bakpulvret
Häll upp smeten i en smörade formar med bakplåtspapper som endast täcker botten. Dessa klipper du endast efter formens botten
Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min
Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg
Ingredienser - citronsirap
1 dl strösocker
1 dl vatten
Rivet citronskal från 2 citroner
Gör så här - citronsirap
Koka i ett par minuter tills sockret har löst upp sig och det är lite tjockare
Ingredienser - lemoncurd
Rivet skal från 2 ekologiska citroner
5 äggulor + 2 hela ägg
110 g socker
110 ml citronsaft
60 g kallt smör (tärnat i små bitar)
Gör så här - lemoncurd
Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)
Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)
När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h
Ingredienser - passionsfruktscurd
5 äggulor + 2 hela ägg
110 g socker
110 ml saft från passionsfrukter
Gärna ett par droppar passionsfrukts-extrakt
60 g kallt smör (tärnat i små bitar)
Gör så här - passionsfruktscurd
Blanda alla ingredienser utom smöret (låt smöret stå i kylskåpet så länge)
Rör om under låg värme tills det har tjocknat, tyvärr tar det en stund :)
När det äntligen har börjat tjockna och man kan se spår i krämen under omrörning, ta bort kastrullen från spisen och tillsätt det kalla tärnade smöret och rör om tills allt har smält
Häll upp i en skål och ställ i kylen i cirka 2 h
Ingredienser - passionsfruktsmousse
1 msk saften från en passionsfrukt
1 msk vatten
3 msk gelatinpulver
180 ml vispgrädde
55 florsocker
170 g cream cheese
140 passionsfruktscurd
Gör så här - passionsfruktsmousse
I en skål blandar du passionsfruktsaft, vatten och gelatinpulver, låt stå
Vispa sen grädden, den ska fortfarande vara lite lös
Tillsätt sedan cream cheese och florsocker, vispa så allt är blandat
Rör sedan ner passionsfrukts-curden
Ingredienser - vit chokladmousse
3 dl vispgrädde (40%)
2 gelatinblad
250 g vit choklad
Gör så här - vit chokladmousse
Hacka den vita chokladen och ställ åt sidan
Lägg i gelatinbladen i en skål med kallt vatten
Blanda den hackade chokladen och grädden, rör om under låg temperatur
Krama ur vattnet ur gelatinbladen
Tillsätt gelatinbladen när mer än hälften av chokladen har smält
Låt kallna i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten
Vispa upp fluffigt
Sätta ihop tårtan
I denna video visar jag hur jag bygger upp en tårta. Varva alla ovanstående ingredienser på samma sätt som i denna video.