• Nadde

Alla hjärtans dag moussetårta

Denna består av lakritsmousse, en mousse mixad med jordgubb och hallon, samt en blåbärsmousse på en vaniljbotten.


Ingredienser - lakritsmousse

  • 180 g kickgodis

  • 3 dl grädde (40%)

  • 1 gelatinblad


eller om du gillar mjuka lakrtis-dödskallar

  • 80 g

  • 3 dl grädde

  • 1 gelatinblad

Gör så här - lakritsmousse

  • Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten

  • Blanda grädden med godiset och smält under låg värme, det får absolut inte koka

  • När godiset har smällt, krama ur vattnet ur gelatinbladet och blanda med resten

  • När gelatinbladet har smält, sila allt och häll up i en skål

  • Låt stå i rumstemperatur tills den har kallnat

  • Ställ sedan in i kylen och låt stå i minst 6 timmar

  • Vispa sedan upp och häll upp i silikonformen

  • Eftersom denna mousse innehåller mycket luft finns det risk för luftbubblor, skaka silikonformen till du får ut bubblorna

  • Stoppa i frysen i 1 timme innan du häller på nästa lager



Ingredienser - hallon/jordgubbsmousse

  • 100 g jordgubbspuré (tina hallon och kör med en mixer och sila)

  • 100 g hallonpuré (tina hallon och kör med en mixer och sila)

  • 397 g kondenserad mjölk

  • 225 g vispgrädde (40%)

  • 2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten


Gör så här - hallon/jordgubbsmousse

  • Blanda gelatinpulver + 2 msk vatten, låt stå i minst 5 minuter

  • Vispa grädden lätt, ställ åt sidan

  • Värm upp purén

  • Blanda gelatinet med purén och rör om tills det har smält

  • Blanda i kondenserade mjölken och rör om

  • Vänd ner den vispade grädden

  • Häll upp i silikonformen

  • Låt den stå i frysen i 1 timme innan du häller på sista lagret


Ingredienser - blåbärsmousse

  • 200 g blåbärspuré (tina blåbär och mixa med handmixer och sila)

  • 397 g kondenserad mjölk

  • 225 g vispgrädde (40%)

  • 2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten

Gör så här - blåbärsmousse

  • Blanda gelatinpulver + 2 msk vatten, låt stå i minst 5 minuter

  • Vispa grädden lätt, ställ åt sidan

  • Värm upp purén

  • Blanda gelatinet med purén och rör om tills det har smält

  • Blanda i kondenserade mjölken och rör om

  • Vänd ner den vispade grädden

  • Häll upp i silikonformen

  • Låt den stå i frysen i minst 8 timmar



Ingredienser - Tårtbotten

  • 8 msk (113 g) rumsvarmt smör

  • 1/2 cup (100 g) solrosolja

  • 2 cups (400 g) socker

  • 5 stora ägg (rumsvarma)

  • 2 3/4 cup (336 g) siktat mjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt (hoppa över om smöret är saltat)

  • 1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver

  • 1 cup (245 g) rumsvarm mjölk

Gör så här - Tårtbotten

  • Observera att detta ger mycket smet och denna kan gärna halveras

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader

  • Det är viktigt att ingredienserna är rumsvarma, annars skär det sig

  • Vispa smöret tillsammans med olja och socker tills det blir vitt och fluffigt

  • Vispa i äggen en i taget och tillsätt vaniljen

  • När allt är blandat siktar du ner mjölet, ta lite i taget och varva med mjölken

  • Häll därmed inte ner allt mjöl först och sen all mjölk. Då skapas klumpar. Observera att du rör ner ingredienserna och inte vispar, då smeten annars blir mer som en deg

  • Sikta därefter ner bakpulvret

  • Häll upp smeten i en smörad stor ugnsform. Botten ska bli tunn

  • Ställ in i ugnen i cirka 10-15 min

  • Känn med en sticka efter 10 min, de brukar vara klara när de precis har fått lite färg

Ingredienser - Mirror glaze

  • 150 g vatten

  • 300 g strösocker

  • 300 g glykos

  • 200 g sötad kondenserad mjölk

  • 21 g gelatinpulver + 4 msk vatten

  • 330 g vit hackad choklad

  • Vit pulverfärg

  • Extrakt av valfri smak

Gör så här - mirror glaze

  • Börja med att hacka chokladen, ställ åt sidan

  • Blanda 4 msk vatten med gelatinpulvret, rör om och ställ åt sidan

  • I en kastrull blandar du vatten, socker och glykos, koka till den når 103 grader

  • Häll i gelatinet och rör om tills allt har smält

  • Häll i den kondenserade mjölken och rör om

  • Häll allt över chokladen, blanda i färgen

  • Mixa med en stavmixer tills allt är blandat, försök att undvika att få i för mycket luft

  • Sila glazen 2 gånger för att få bort luftbubblorna

  • Låt den kallna till 32/34 grader

  • Jag brukar röra om försiktigt emellanåt och samtidigt kolla temperaturen

  • När den har kallnat tillräckligt, ta ut silikonformen från frysen och tryck ut dem

  • Ta en plåt, ställ smala glas, eller något annat som är smalare än själva moussen

  • Häll över rikligt med glaze. Den stelnar fort så häll ganska snabbt

  • Peta sedan in det som har runnit, mot mitten, lyft sedan försiktigt över till botten

Sätt ihop bakelsen

  • Tryck ut en bit av tårtbotten som är lika stor som silikonformen

  • Ta ut silikonformen från frysen, ställ den på något högt som är mindre är formen

  • Häll över glazen och peta in det som rinner på sidorna

  • Lyft försiktigt över till tårtbotten

  • Dekorera med strössel


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla